De titel Stoner is de naam van het hoofdpersonage van dit boek, William Stoner. Het is een klassiek verteld levensverhaal van de jeugd tot het overlijden van Stoner. Hij groeit op als enig kind in het begin van de 20ste eeuw in een boerengezin, hij krijgt de kans aan de universiteit van Columbia te studeren, hij er kiest er voor de studie Engelse letterkunde tot ongenoegen van zijn ouders. Stoner kan na zijn studies zelf aan het werk als docent aan de universiteit, hij ontmoet een jonge vrouw – Edith. Ze krijgen een kind, Grace, maar het wordt een ongelukkig huwelijk waarin geen passie is en weinig communicatie tussen de echtgenoten bestaat. Stoner is wel een toegewijd docent, maar er ontstaat een ernstige onenigheid met een collega i.v.m. een student. Wanneer hij vervolgens een passionele relatie begint met een ex-studente komt hij nog meer onder druk te staan.

Stoner komt wat mij betreft heel traag op gang, met een lang uitgesponnen verhaallijn. Het duurt zowat 150 pagina’s voor er enige spanning in het verhaal komt (het is natuurlijk niet bedoeld als thriller, maar toch). Oorspronkelijk verscheen het boek in 1965, de auteur (John Williams) overleed in 1994. Alom wordt dit boek geprezen na een heruitgave in 2006 (in de VS), maar dit oordeel kan ik niet beamen. Wel boeiend bij momenten maar niet adembenemend.

Fons Mariën, 25/01/2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.