We leven steeds meer in een diverse samenleving. Sinds vele jaren geleden migranten uit andere culturen en landen naar hier kwamen is de toevloed van migratie niet gestopt. Die nieuwkomers moeten hun plek zien te vinden in onze samenleving. Moraalfilosoof Patrick Loobuyck onderzoekt in het boek Samenleven met gezond verstand hoe we kunnen samenleven, met diverse culturen en etnieën, religieuze overtuigingen, diverse tradities.

Vooreerst zet hij duidelijk de pijlers onder onze samenleving uiteen: vrijheid en gelijkheid in een liberale democratie, met solidariteit onder bevolkingsgroepen  en de verzorgingsstaat. In feite heeft hij het over het concept ‘seculiere staat’, vreemd genoeg zonder dat hij dit woord gebruikt. Maar, zo argumenteert hij, het is niet voldoende dat alle burgers en groepen dit samenlevingsmodel kennen en onderschrijven. Er moet ook gezocht worden naar een bindmiddel, de ‘maizena’ die de saus moet binden. Samenleven met diverse groepen is immers niet altijd vanzelfsprekend en staat onder druk, denk aan terreuraanslagen, steeds meer nieuwkomers die telkens opnieuw moeten inburgeren, populisme en polariserende tendensen. Er zijn ook groepen die er andere (maatschappelijke) overtuigingen op na houden, zo gaat de auteur dieper in op de islam in onze samenleving. Patrick Loobuyk noemt zich een islamrealist, dus ergens tussen islampessimisten en islamoptimisten (of islamknuffelaars) in. Hij ziet wel degelijk de problemen en uitdagingen. Loobuyck stelt zich op als iemand met ‘gezond verstand’, een – volgens mij – wat omstreden begrip dat hij vooral gebruikt in samenhang met redelijkheid. Hij gaat vooral op zoek naar wat ons bindt en meent dat de multiculturele samenleving een inspanning vergt van zowel autochtonen als allochtonen. Zo looft hij de inburgeringstrajecten die sinds een aantal jaren bestaan, pleit hij nogmaals voor een gemeenschappelijk vak LEF (levensbeschouwing, ethiek en filosofie) in het onderwijs, onderstreept hij het belang van de taal in de wederzijdse communicatie. Hij stelt zich redelijk op wat betreft sommige aanpassingen ten behoeve van minderheden (zoals de moslims).

Patrick Loobuycks boek is interessant om lezen en is een lovenswaardige poging om tot een redelijk en gemeenschappelijk verhaal te komen. Mocht iedereen dit boek lezen en met de uitgangspunten akkoord gaan, dan zouden er al heel wat minder problemen in de samenleving zijn. Jammer genoeg is de werkelijkheid anders, niet iedereen is mee met het verhaal van de liberale democratie en sommigen verzetten zich zelfs gewapenderhand. In die zin kan je de auteur zelfs een zekere naïviteit verwijten.

Het boek doet me voor een stuk ook denken aan ‘Samen door één deur’ van Guillaume van der Stighelen (eerder gelezen en op deze site besproken), maar is breder en beter uitgewerkt. In zijn geheel is dit boek meer dan lezenswaard en aanbevolen lectuur!

Fons Mariën, 18/03/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.