“Onze overheid legt de leden van de samenleving geen waarheid op. Niet over welke god de goede is en of hij wel bestaat. Niet over een leven na de dood of niet. En zelfs niet over hoe je moet leven om gelukkig te zijn.” (Guillaume Van Der Stighelen, Samen door één deur)

De ondertitel van dit boek luidt : Hoe wij, kinderen van de Verlichting, onze samenleving moeten beschermen. De auteur, ex-reclameman Guillaume Van Der Stighelen, gaat uit van het feit dat sommigen in onze samenleving zich verzetten tegen die samenleving, soms met geweld. Hij probeert in dit boek in het kort uit te leggen wat de basiswaarden van onze samenleving zijn. Hij maakt een beknopt historisch overzicht en belandt zo bij de Verlichting, waarvan hij de belangrijkste denkbeelden en verdiensten opsomt en toelicht (scheiding kerk en staat, burgerlijke vrijheden, seculiere staat). Hij besteedt tevens veel aandacht aan de nieuwkomersverklaring die hij vermeldt en toelicht. Hij verwijst ook vaak naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948), die hij in een bijlage volledig opneemt. De auteur is zeker een mens van goede wil die hoopt dat hij door deze informatie mensen kan overtuigen van het belang van de fundamenten van onze democratie en rechtstaat.

Hij mikt daarbij niet alleen op nieuwkomers maar ook op mensen van hier die te weinig bewust zijn van de historische wortels van deze fundamenten. Zijn ambitie is dat we allen in deze samenleving door één deur zouden kunnen, m.a.w. één samenleving zouden kunnen vormen met respect voor de verschillende godsdiensten en levensovertuigingen. Zijn taal en stijl zijn heel eenvoudig, waarmee hij zich naar mijn gevoel vooral richt tot scholieren in de middelbare school en minder geschoolden. Ook spreekt er, naar mijn gevoel, een zekere naïviteit uit als zou het verspreiden van deze informatie voldoende zijn om (andersdenkende) mensen op betere denkbeelden te brengen. Zijn boekje, dat je snel kunt uitlezen, is verdienstelijk en wellicht nuttig in het onderwijs, maar ik vrees toch niet voldoende om onze samenleving te beschermen.

Fons Mariën, 09/03/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.