Olivia Hussey wordt vandaag zeventig jaar. Zij was het voorwerp van één van de meest intense erotische ervaringen uit mijn jeugd.

Dat was namelijk toen wij in 1968 – met het college dan nog wel – naar “Romeo and Juliet” van Franco Zeffirelli gingen kijken in zaal Select in Sint-Niklaas. Hierin speelden de 16-jarige Leonard Whiting en de 14-jarige Olivia Hussey immers een zeer overtuigend koppel, veel meer dan de “oude” Laurence Harvey en Susan Shentall in de film van Renato Castellani uit 1954, die wij daarvóór waren gaan bekijken en die volgens klastitularis Daniël De Smet veel artistieker was. Daar geloofden wij allemaal niets van, want Olivia Hussey was precies als wij geboren in 1951 en dus had ze net zo goed bij de meisjes van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie kunnen zitten, met wie wij gewoonlijk samen naar de filmfora in Cinema Select in Sint-Niklaas gingen kijken. Daarbij, nu, ruim vijftig jaar later ben ik daar nog altijd van overtuigd, dat Shakespeare veel meer gediend werd met zo’n jeugdige cast dan met een stel ouwe zakken (*).

Anderzijds moet ik ook toegeven dat ik niet zozeer op Olivia Hussey maar op de persona “Olivia Hussey speelt Julia” verliefd was. Dat had er ook mee te maken dat het drie jaar duurde vooraleer Hussey nog eens een film draaide. Afgaande op mijn herinnering moet ze kort na “Romeo and Juliet” wel in een film over een heilige (Franciscus van Assisi?) te zien geweest zijn, maar volgens de Internet Movie Database klopt dit niet. Toch ben ik er vrij zeker van. Foutje van IMDb? Alleszins toen ze tien jaar later (in 1977 dus) de maagd Maria mocht spelen in een televisieserie over Jezus van Nazareth, was dat voor mij zeker geen aanleiding meer om hierop af te stemmen. “Death on the Nile” van een jaar later heb ik dan weer wel gezien, maar dat was dan eerder omdat het een superproductie was met tientallen Grote Namen en niet omwille van Olivia zelf, die in deze film een beetje verloren loopt als dochter van Angela Lansbury.
Tegen die tijd was ze al gehuwd met Dino Martin, de zoon van Dean, en samen kregen ze een zoon (Alex). Toen Dino omkwam in Vietnam (een vliegtuigcrash, maar niet tijdens de oorlog), ging ze in een sekte om te “mediteren” (**). Toen ze uit geldnood in Japan een reklamespotje voor cosmetica moest draaien, maakte ze kennis met de Japanse popzanger Akira Fuse, met wie ze eveneens trouwde en een zoon (Maximilian) kreeg. Fuse zette haar aan om teksten voor zijn nummers te schrijven en zo is ze nu “big in Japan”, ook al behoort Fuse sedert 1989 eveneens tot het verleden en heeft ze haar lot verbonden aan een andere zanger, Jason Sinay. Lang kan dat echter niet geduurd hebben want in 1991 huwde ze met David Glen Eisley, een tot acteur omgeturnd stuntman, die ook zowaar de stem was van SpongeBob toen die eens een liedje moest kwelen. Met Eisley kreeg Olivia een dochter (India) op 29 oktober 1993. En blijkbaar was het “derde keer, goede keer”, want twintig jaar later zou het huwelijk nog altijd standhouden.
Olivia Hussey is ooit eens “officieel” uitgeroepen tot “one of the most beautiful women in the world” en volgens IMDb heeft ze dit te danken aan “her exotic blend of English and Argentinian roots”. Haar vader is inderdaad de Argentijnse operazanger Andreas Osuna, die ook optrad onder de naam Isvaldo Ribo. Ze werd dan ook in Buenos Aires geboren, maar at the age of seven she moved with her mother and younger brother to England, where she spent the next five years attending drama school. From there she landed the role of “Jenny” opposite Vanessa Redgrave in “The Prime of Miss Jean Brodie”. It was in that theater production that Zeffirelli spotted her. After auditioning over 500 other young actresses for the part of Juliet, he awarded the part to Olivia, and the rest, as they say, is history. Aldus nog IMDb en wie ben ik om dat tegen te spreken?

Ronny De Schepper

(*) Bij het begin van 2023 hebben Olivia Hussey (71) en Leonard Whiting (72) in volle #MeToo-periode volgens Variety een rechtszaak aangespannen, waarin ze Paramount ervan beschuldigen hen seksueel te hebben misbruikt, omdat in de film de blote billen van Whiting en de blote borsten van Hussey te zien zijn. Hussey en Whiting beweren emotioneel leed te hebben opgelopen en zouden kansen op professioneel gebied zijn misgelopen. Ze eisen daarom een schadevergoeding van zo’n 500 miljoen dollar, meldt Variety. Paramount zou nog niet hebben gereageerd op de rechtszaak. Zowel Hussey als Whiting won een Golden Globe met Romeo and Juliet. In een interview met Variety in 2018 verdedigde Hussey de naaktscène nog. ‘Niemand van mijn leeftijd had dat ooit gedaan’, zei ze, maar het was volgens haar mooi gefilmd. ‘Het was nodig voor de film.’ Tom Lanoye wijdt er een uitstekende column aan in Humo.

(**) Dit verhaal heb ik uit “de boekskes” (Dag Allemaal, meen ik mij te herinneren), maar dat blijkt helemaal niet te kloppen volgens IMDb en deze keer hebben ze wél gelijk, denk ik. Dino Martin kwam immers op 35-jarige leeftijd om in Californië op 21 maart 1987. En toen was Olivia al bijna tien jaar van hem gescheiden (sedert 1978) en al sedert 18 februari 1980 gehuwd met die Akira Fuse.

54 Olivia Hussey & Leonard Whiting

Een gedachte over “Olivia Hussey wordt zeventig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.