Houellebecq voorspelt in Onderworpen een verkiezingsoverwinning van een kandidaat van de Moslimbroeders bij de Franse presidentsverkiezingen van 2022. Hoofdpersoon is een typisch Houellebecq-personage: een alleenstaande veertiger, zonder banden met zijn familie en zonder blijvende vaste relaties, vereenzaamd… Maar deze man is tegelijk professor aan een Parijse universiteit en specialist van Joris Karl Huysmans.

De politieke ommekeer die de auteur beschrijft, heeft meteen grote gevolgen voor het onderwijs en dus de universiteit. Die sluit zijn deuren voor het einde van het academiejaar, professoren moeten zich bekeren tot de islam willen ze aan het volgende academiejaar herbeginnen. Aanvankelijk weigert hoofdpersonage François dat, en – hoewel hij meteen een riant vervroegd pensioen krijgt – valt hij in een emotionele en intellectuele leegte. Hij doet verschillende vruchteloze pogingen om hieraan te ontkomen, tot hij een nieuwe academische kans krijgt…

Onderworpen (vertaling van Soumission, wat de betekenis is van het woord islam) van Houellebecq is een intellectuele oefening op het vlak van politiek, cultuurkritiek en filosofie. Ook al beschrijft hij de ommekeer naar een islamitische politiek als haast onwaarschijnlijk rimpelloos en positief, toch is dit boek onder de oppervlakte een steen in de kikkerpoel van het politiek correcte denken. Mede door de vele passages over Huysmans (die zich tegen het einde van leven tot het katholicisme bekeerde) is dit boek ook een intellectuele uitdaging voor iedere geïnteresseerde lezer. Daarnaast bevat het de typische Houellebecq-ingrediënten: emotionele eenzaamheid, seks, het zoeken….

Een boek van Houellebecq zet altijd aan tot nadenken, is nooit een vrijblijvende oefening. Hij is een van de weinige auteurs van deze tijd die iets te vertellen hebben. Kortom, dit is een uitstekende Houellebecq, voor mij een must-read voor elke lezer die zich ernstig neemt.

Fons Mariën, 30/05/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.