“Door mannen gedomineerde religies en culturen die in dienst staan van de mannelijke seksualiteit, zijn al moeilijk genoeg te verdragen zonder het oordeel van medevrouwen.” (Mona Eltahawy, Hoofddoek en maagdenvlies)

De ondertitel van dit boek luidt: Waarom het Midden-Oosten een seksuele revolutie nodig heeft. Schrijfster is de journaliste Mona Eltahawy, die in Egypte geboren is en nu afwisselend in New York en Caïro woont. Mona Eltahawy vertelt enerzijds haar persoonlijke verhaal, hoe ze feministe werd en worstelde met islamitische regels over vrouw zijn (hoofddoek en maagdelijkheid) alvorens zich bevrijd te voelen. Tegelijk verbindt ze dit persoonlijke verhaal met een analyse van het maatschappelijke gebeuren op het vlak van genderrelaties in landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Eltahawy schuwt daarbij de kritiek niet op een samenleving die patriarchaal is en blijk geeft van wat ze een giftige mix van cultuur en religie noemt. Ze schrijft uitgebreid over de rol en het lot van vrouwen in de Arabische lente, meer bepaald in Egypte. Zo schrijft ze over de maagdelijkheidstests waaraan vrouwen onderworpen werden als feitelijke straf voor hun acties in Caïro. Ze schrijft over verkrachtingen, kinderhuwelijken, genitale verminking van vrouwen, het terugdringen van de vrouw in de huiselijke sfeer, zodat mannen het voor het zeggen hebben in de openbare ruimte, en over huiselijk geweld. Bovenal fulmineert ze tegen de mannelijke en maatschappelijke obsessie met maagdelijkheid, zoals uit de titel al blijkt. Haar boek opent de ogen van wie een naïef beeld heeft over de plaats van de vrouw in moslimlanden. Ik kan het ten zeerste aanbevelen.

Fons Mariën, 01/07/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.