Wat kunnen we bij het begin van deze kinderboekenmaand beter doen dan een nog levende legende van het kinderboek eren? Niemand minder dan Karel Eykman, de Rotterdamse schrijver van kinderboeken, gedichten en liedjesteksten, viert vandaag zijn 85ste verjaardag (foto Bibliotheekzwartewaterland via Wikipedia).

Eykman studeerde theologie aan de Universiteit van Utrecht en werkte vervolgens als jeugdpredikant. Vanaf 1966 verwierf hij landelijke bekendheid met zijn bijbelverhalen op televisie. Als lid van het Schrijverscollectief werkte hij mee aan tv-programma’s als De Stratemakeropzeeshow, De Film van Ome Willem, Het Klokhuis en Sesamstraat. Van 1977 tot 1987 was hij redacteur van de Blauw Geruite Kiel, de jeugdbijlage van Vrij Nederland. En zo kreeg hij als predikant toch onderdak bij “progressieve” uitgeverijen, zoals Sjaloom.
Het nadeel (voordeel ?) van Sjaloom-uitgaven is dat er steeds een kant-en-klare bespreking bijzit. Deze bespreking is natuurlijk altijd lovend, dat had u al begrepen. Het voordeel (nadeel ?) is echter dat het meestal nog klopt ook. Daarom nemen we die perstekst maar integraal over en de initialen onderaan betekenen dan alleen dat ondergetekende daar vol-le-dig kan achterstaan.
Dezer dagen verscheen bij uitgeverij Sjaloom « Liefde en van dattum », een vrolijk stuk over verliefdheid en seksualiteit, en wat daar allemaal bij komt kijken.
Het verhaal werd geschreven door Karel Eykman (foto) in samenwerking met jeugdtheater Wiedus uit Rotterdam en in opdracht van de Ikon-televisie.
« Liefde en van dattum » is gebaseerd op het Duitse toneelstuk « Was heisst hier Liebe ? » en op de romanbewerking daarvan, die eerder door Sjaloom in vertaling werd uitgegeven onder de titel « Vlinders in je buik » (Vlag en Wimpel-onderscheiding).
Het verhaal gaat over een jongen en een meisje, Paul en Paula, die verliefd op elkaar worden en daardoor in allerlei leuke, gekke of problematische toestanden terecht komen.
Ze krijgen te maken met de reacties van hun ouders, hun vrienden en vriendinnen, met taboes en vooroordelen van hun omgeving, maar ook met hun eigen remmingen en gedragspatronen. En passant komen heel veel zaken aan de orde die over het algemeen weinig aan bod komen in jeugdliteratuur en jeugdtoneel, zoals homoseksualiteit, voorbehoedsmiddelen en masturbatie.
« Liefde en van dattum » is een heel onderhoudend leesboek maar daarnaast is het uitstekend te gebruiken in het onderwijs en in het vormingswerk, als uitgangspunt voor discussies over seksualiteit, voor rollenspelen, als begeleidingsboekje voor en na het zien van de voorstelling van het stuk.
in Nederland wordt het stuk, zoals gezegd, gespeeld door jeugdtheater Wiedus, maar ook in Vlaanderen bestaat er een eigen versie van dit Duitse stuk (dat bovendien ook nog verfilmd is), en wel door De Lont.
Nog in samenwerking met de progressief-kerkelijke Nederlandse omroepzuil, de IKON, heeft Eykman zich ook over het probleem van de relatie jongeren en reclame gebogen met de televisieserie “Schade en schande”. Deze serie is daarna ook in boekvorm uitgebracht door uitgeverij Sjaloom (96 blz.). Op een vlotte manier wordt er gehandeld over de knoeierijen die de industrie uithaalt met onze voeding (in casu de creatie van een “tomaatstaaf”) en de helpende hand die de reklame haar daarbij aanreikt. Af en toe misschien wat moeilijk en wat te “Hollands” (of is dit twee keer hetzelfde ?), maar toch een aanrader voor jongeren in de VIP-leeftijd.
Voor het Gentse Speeltheater schreef hij in 1987 dan weer “David en Goliath

Referenties
Ronny De Schepper, Van dattum! De Rode Vaan nr.41 van 1982
Ronny De Schepper, Hoe bewust is de jonge consument? De Rode Vaan nr.17 van 1984
Ronny De Schepper, Vechten tegen de hamburgermentaliteit, De Rode Vaan nr.47 van 1984
Johan en Jan de Belie-Segers, Vakantielectuur voor de jeugd, De Rode Vaan nr.32 van 1985
Ronny De Schepper, Rambo, Rocky, Robocop en andere Goliaths, De Rode Vaan nr.47 van 1987

Een gedachte over “Karel Eykman wordt 85…

 1. Karel E. Eykman. Naam die ik nooit zal vergeten. Hij schreef een openluchtspel “François Villon” voor het lustrum 1961 van het Utrechts Studenten Corps. Het dunne boekje van amper 80 bladzijden werd toen uitgegeven door De Bezige Bij. Het openluchtspel is in die tijd ook opgevoerd op het Domplein te Utrecht. Die periode werd overspoeld door Villon allerhande: op de Nederlands televisie (waarvan ik de gesproken dialogen kon opnemen op band). Die bandopname werd dan weer eens herbeluisterd in “Het Volk” in de Oeverstraat, waar het Jong-Davidsfonds zijn intrek mocht nemen. De meeste jonge afgestudeerden, uit het hoger middelbaar, waren nog onwetend over Villon en vonden het best een interessante dichter om wat meer over te weten.
  Ook in 1961 verscheen bij het Spectrum een pocketje (Prisma nr 629) “François Villon. Rover, moordenaar en dichter” door dr.P. M. Maas (heruitgave van 1946). Een vroeger “Prismake” (nr 158) was een vertaling van John Erskine “The Brief Hour of François Villon” of “Het korte uur van François Villon” door Max Schuchart, die ook de gedichten had omgezet.
  We wilden Villon volledig ! Dus bij “Le Livre de Poche” vonden we “Villon. Poésies complètes” dat ons doorverwees naar modernere teksten.
  Ernst van Altena had dat voor elkaar gebracht: links de Franse gedichten, rechts zijn Nederlandse vertaling. Ondertussen werd gezocht bij onze eigen dichters Bert Decorte, Karel Jonckheere, Bert Peleman, Jacques Fieuws , ook voorgedragen door Tine Ruyschaert tot in Nederland, …, tot Wim de Cock in 1998 met een nawoord van Piet Thomas.
  Villon verdween uit Parijs in 1463. Maar hij leeft nog steeds!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.