De Aalsterse actrice Chris Boni (foto Hans Slagmulder – wikiportret.nl) viert vandaag haar 85ste verjaardag.

Chris Boni werd geboren als Christiane Slagmulder. Ze was gehuwd met acteur en producer Walter Boni.

Boni’s bekendste rol is die van Yvette Backx-De Schrijver in de televisieserie Thuis. Ze speelde gastrollen in de series De Kotmadam (Moeder van Koentje) en Recht op Recht (Emilie Dufour).

Eerder speelde ze in programma’s zoals Wij, Heren van Zichem (Germaine, waardin in Leuven), Buiten De Zone en Meester, hij begint weer! (schooldirectrice).

Boni speelde ook mee in enkele Vlaamse langspeelfilms, zoals Brugge, die stille (Rosalie, de huishoudster), Het gezin van Paemel (boerin Van Paemel) en De leeuw van Vlaanderen (moeder van Jan Breydel).

Ook deed ze mee aan het toneelstuk Jungleboek (1992), dat door VTM werd bewerkt en daarna uitgezonden. Ze had er twee rollen: die van Tabaqui, de jakhals, en Mataji.

Al in 1963 stichtten Frans Roggen en Walter Boni in Aalst de semiprofessionele groep ‘Kern 63’, waarvan ook Chris Boni deel uitmaakte. Tot dan toe was ze uitsluitend in het amateurtoneel en een operettegezelschap in het Aalsterse actief, maar bij de oprichting van het NTGent haalde Dré Poppe haar naar het beroepsgezelschap.

Tijdens het seizoen 1978-79 kreeg ze de Oscar de Gruyterprijs voor haar vertolkingen van Liz in “Chez Nous” (Peter Nichols, regie: Jean-Pierre De Decker) en Martha in “Wie is er bang voor Virginia Woolf” (regie Jo Gevers).

Toen Jean-Pierre De Decker als nieuwe directeur werd aangesteld, moesten in 1998 negen van de elf acteurs, onder wie Chris Boni, het gezelschap verlaten.

Op 14 juni 2016 kondigden de makers van Thuis aan dat de rol van Yvette uit de reeks zou verdwijnen. In oktober 2016 verdween Boni inderdaad definitief uit de serie. Nadien was ze niet meer actief als actrice. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.