Thomas Pips zag het levenslicht op 7 februari 1946 toen hij voor het eerst als cartoon in Het Volk verscheen. Hij zag er toen nog helemaal anders uit, zoals men hierboven kan zien, dan het populaire figuurtje dat vanaf een jaar later wieleravonturen beleeft tijdens de ‘Tour de France’ en dit tot 1982 .

In “Het Volk” werden de scenario’s voor het stripverhaal “Thomas Pips”, geschreven door Raymond De Kremer (alias John Flanders alias Jean Ray), al had voor de eerste strip tekenaar Buth nog zelf het scenario geschreven. Later nam Flanders dus over (want Buth was niet echt een goede scenarist) en hij maakte er een detectivestrip van. Het is echter niet zeker dat Flanders ook instond voor de strip “Thomas Pips in de Tour de France”, die vanaf 1947 begon te verschijnen.
Deze erg populaire sportcartoons verschenen tijdens de Tour dagelijks in de sportbijlagen van ‘Het Volk’ en vanaf 1962 in de afzonderlijke Tourkrant. Dit ‘rondegazetje’ werd in de vroege avond op straat verkocht met de bekende slogan: “Het Volk! Met de uitslagen van de Ronde van Frankrijk!”. Elke dag werd door Marc Sleen de tourrit van die dag in een cartoon vertaald. Daarnaast was er ook altijd een grote tekening met Thomas Pips in de hoofdrol. Hier was het Michel Casteels die voorstelde om een muis, een blikje sardienen en een hemdscol te verbergen in de tekening. Het bijhorend cursiefje was immers van de hand van Michel Casteels onder de titel “Mosterd en Pickles (uit de Tour)”. Hoofdredacteur Bart Lotigiers (dezelfde als die van de opera) vond het eerst maar niks, maar gaf uiteindelijk toch zijn zegen. Het werd een groot succes. De oplage liep zelfs op tot maar liefst 120.000 exemplaren.
De tekenaar van Thomas Pips was dus Léo De Budt alias Buth (1919-2010). Hij werd in 1919 in Den Haag geboren. Waarom dit zo was, heb ik nergens gevonden, maar ik neem aan dat dit met de Eerste Wereldoorlog had te maken, want Léo was wel degelijk een rasechte Gentenaar. Na zijn studies aan het Sint-Lucas in Gent ging hij in 1936 werken voor de krant ‘Vooruit’. Hij volgde daar zijn leermeester Frits Van den Berghe op en begon ook zijn eigen strips te maken. Buth werd bij het grote publiek echter vooral bekend door zijn figuur ‘Thomas Pips’ na zijn overstap naar de concurrerende krant ‘Het Volk’ in 1946 omdat hij zich tijdens de oorlog had verbrand.

Ronny De Schepper

12694356770253

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.