Dertig jaar en al verplicht worden om je lievelingssport opzij te schuiven. Het is te triestig voor woorden. Daarom gebruik ik de verjaardag van Niels Albert nog maar eens om een pleidooi te houden voor het veldrijden als Olympische discipline. Zeven jaar geleden, toen hij zelf nog koerste, had ook Niels zich immers in dit debat gemengd…

01

“En de Prijs voor de Grootste Dommerik gaat deze week naar… Hans Jacobs, journalist van Het Nieuwsblad!” schreef ik zeven jaar geleden. Op een moment dat iedere rechtgeaarde Vlaamse wielerliefhebber zich immers inzette om het veldrijden op het programma van de Olympische Winterspelen te krijgen, ging die onnozelaar als vertegenwoordiger van de grootste Vlaamse sportkrant wat TEGENargumenten aandragen. Hoe (in het beste geval) masochistisch of (in het slechtste, wellicht meest realistische geval) hoe stom kan je zijn als je daarmee niet alleen in de wielen rijdt van duizenden en duizenden liefhebbers die in de winter elke week genieten van een uurtje kijksport voor de televisie of zelfs van een heel dagje uit als ze over kniehoge rubberen laarzen beschikken, maar ook – als ik dan toch eens de Belg mag uithangen, waarmee men op dit ogenblik te pas en vooral te onpas mee uitpakt – de kans op eindelijk een medaille op de Winterspelen? Op zijn argumenten wil ik nog niet eens ingaan, al was het alleen maar omdat hij manifest onder ogen weigert te zien dat als veldrijden een Olympische sport zou worden, talloze wegrenners uit niet-veldrijdende naties op cyclocross zouden overstappen, net zoals skeelerers op snelschaatsen zijn overgestapt, waar het hem juist om te doen is.
Ook de krant zelf gaat niet vrijuit, al zal die wel aanvoeren dat enkele bladzijden verder Niels Albert precies het omgekeerde mag bepleiten. Maar Niels gaat natuurlijk puur van zijn eigen standpunt uit en brengt dus geen argumenten aan om mijnheer Jacobs neer te sabelen. Hij is trouwens zelf een belanghebbende, waarmee zijn pleidooi al meteen in de vuilnisbak wordt gekeild door de Olympische bonzen.
Zelf blijf ik zweren bij een (her)invoering van de Lente- en Herfstspelen, waarbij het veldrijden in deze laatste zou plaatsvinden, maar aangezien Jacques Rogge zelf me jaren geleden al verzekerde dat ik die droom wel kon opbergen, wil ik zelfs vol inzetten op het argument waarmee het veldrijden tot nu toe altijd van de kaart is geveegd, namelijk dat sporten bij de Winterspelen op sneeuw of ijs moeten worden betwist. Welaan dan, als het dan toch moet, dan ga ik voor veldrijden in de sneeuw. Ook al zal Zdenek Stybar dan wellicht de eerste Olympische Kampioen worden. Die verdient dat trouwens! schreef ik destijds, maar ondertussen is Stybie helaas eerder een veldrittoerist geworden…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.