January 29, 1947: The original production of Arthur Miller’s ALL MY SONS, starring Karl Malden, opens at the Coronet Theatre in New York. Ikzelf heb enkel een recensie van een opvoering in een regie van… Johan de Belie!

De Bazelse toneelkring « XYZ » heeft het gedurfde toneelstuk van Arthur Miller « Mijn Zoons » op een grootse manier gebracht. Dat moest na afloop iedereen toegeven. Nooit eerder werd er zoveel lof toegezwaaid naar acteurs en regisseur als nu.
Regisseur Marc De Decker was er echt in geslaagd de acteurs honderd procent in hun rol te doen inleven. Viermaal spelen voor een uitverkochte zaal was het bewijs dat deze kring een gevestigde waarde is geworden.
« Mijn zoons » was een moeilijke materie. Onloochenbaar. Maar met een Hilde de Meulder, Dirk Gorrebeeck en Roger Van Raemdonck in de hoofdrollen kan men echt wat bereiken. Wat natuurlijk al evenmin te loochenen was, was de vaststelling dat er een groot regisseur achterstond.
Met Hilde De Meulder heeft « XYZ » een grote aanwinst. Ze is vlot en drukte haar stempel op de idee uit het stuk. Een lachertje in de zaal kwam er wel toen zij haar man (Roger Van Raemdonck) een kaakslag moest geven maar deze zich al weg trok alvorens de slag kwam. En dat juist op een doodernstig moment!
Uitstekend was de dialoog tussen vader en zoon (Dirk Gorrebeeck) omtrent Anne (Greta De Smedt) de verloofde van de verdwenen zoon. Dat was toneel van hoog gehalte. Als George (Patrick De Bie) plots op het toneel verschijnt ontstaat er een voelbare spanning. Want met hem kwam men tot een der kernen van het verhaal.
Greta De Smedt speelde de rol van verloofde schitterend. Zij was het jeugdige element dat er in een hagelwit jurkje verleidelijk uit zag zodat « Mijn zoons » ook op het amoureuze pad de toeschouwers kon boeien. Maar zij lag anderzijds ook aan de basis van het ontroerendste moment uit het stuk. Toen zij een brief van de verongelukte zoon aan de moeder liet lezen was er wel een hoogtepunt dat iedereen zal « gepakt » hebben.
Maar ook de andere acteurs hadden hun aandeel in het succes. Wat Jerome Gorrebeeck als dokter Jim en Christine Troch als zijn vrouw en Guy De Breucker als Frank en Rita Van Hove als diens vrouw brachten toonde dat « XYZ » groot talent heeft. Dat was ook het oordeel van gastregisseur Marc De Decker.
« Wat deze mensen bereikt hebben had ik zeker niet verwacht », zei hij na afloop. « En wat meer is, er is een band, een vriendschap gegroeid. Ik vond in Bazel een massa vrienden die ik zeker ga missen ».

(Aan de typografie te zien komt dit uit de Gazet van Antwerpen. Ik heb echter geen auteur, geen titel, geen datum, helemaal niks.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.