Morgen zal het ook al tien jaar geleden zijn dat Elly Overzier, de eerste echtgenote van Hugo Claus, is gestorven.

Toen Hugo Elly voor het eerst ontmoette in januari 1949 was ze een fotomodel en beginnende actrice. Deze Nederlandse uit Oostende hielp hem van zijn West-Vlaams accent af. In 1951 zou ze onder de naam Elly Norden (*) drie bescheiden rolletjes weten te versieren in evenveel films. Deze films kan je terugvinden op de internet movie database als je de naam Elly Norden intikt (en je krijgt er nog een vierde, “uncredited”, uit 1954 gratis en voor niks bovenop), maar merkwaardig genoeg krijg je op de naam Elly Overzier enkel de vermelding dat zij vooral bekend is als Elly Claus, “the first wife of the Flemish writer and director Hugo Claus”, als “costume designer” en zowaar ook één filmrol, namelijk in “De vijanden” (1968) van… Hugo Claus! Het feit dat ze vooral als casting-director actief was, wordt niet vermeld. Nochtans hield dat soms meer in dan men op het eerste gezicht zou vermoeden. Zo vertelt Robbe de Hert in een interview afgenomen door Juul Anthonissen over zijn film “De Witte”: “Dank zij Elly Claus hebben we de casting kunnen doen. Er waren niet minder dan tweeduizend kandidaten. Na videotesten bleven er tweeëntwintig over. Hieruit kwam Eric Clerckx als vanzelfsprekend naar voren. (…) Hij acteerde zoals een ware professioneel, zoals de andere kinderen trouwens. Wanneer de camera’s op hem gericht stonden, werd Eric onmiddellijk de Witte zelf. De kinderen waren trouwens door Elly Claus terdege voorbereid.”
Maar nog veel opvallender is dat er dus geen link is tussen Elly Norden en Elly Claus/Elly Overzier. Foutje van IMDb of zou Elly Norden dan toch iemand anders zijn? Tenslotte hebben we enkel de getuigenis van zoon Thomas (die toen nog niet eens geboren was) om ons op te baseren…
In het eerste nummer van “Tijd en Mens” (15 september 1949) verschenen ‘Drie blauwe gedichten voor Ellie’.
In 1950 vertrekken Hugo en Elly naar Parijs en in 1953 verlaten zij Parijs voor Rome. Op 31 mei 1955 trouwen ze. Het huwelijk (dat, weliswaar enkel op papier, 35 jaar zal standhouden) werd gevierd in het Brusselse Goudblommeke van Papier.
In 1963 (toen ze in Gent woonden) kregen ze samen een zoon, Thomas, misschien niet toevallig genoemd naar het personage uit “Bruid in de morgen“. Bijna zijn hele leven lang zou Thomas anoniem blijven (aan mij heeft Hugo eens verteld dat Thomas – net als ikzelf – aan de filmquiz “Retroscoop” heeft meegedaan; of hij erbij verteld heeft of hij het goed heeft gedaan, kan ik me niet meer herinneren, maar veel slechter dan ik kan toch niet), tot hij kort na de dood van zijn vader plotseling met een autobiografische roman van 300 pagina’s uitpakte, “Lucas Somath” (een anagram van Thomas Claus). In Humo van 29/4/2008 (waarin we leren dat hij eerst heeft getracht als plastisch kunstenaar aan de bak te komen, maar uiteindelijk bij het koeriersbedrijf DHL is beland) spreekt hij dan ook voor het eerst over deze periode:
“Toen ik geboren werd, woonden mijn ouders in Gent aan de Predikherenlei. Hij was op dat moment een film aan het draaien met François Beukelaers en Sonja Cantré (“Het Speelmeisje”, RDS). Eén keer is hij in het ziekenhuis geweest. Voor Hugo al een hele prestatie (grimlach). Daarna verhuisden ze naar een boerderijte in Nukerke. Zes jaar later zei mijn vader op een ochtend, in de keuken, tegen mijn moeder: ‘Ik ben weg! Nu, meteen!’ En hij pakte zijn boeltje en vertrok. Wij verhuisden weer naar Gent, Hugo trok naar Amsterdam met zijn nieuwe vlam Kitty Courbois. Mijn moeder kon het onmogelijk vatten. Iets in haar is geknakt die dag, haar verdriet was tomeloos. En ze is er nooit volledig van hersteld. Ze heeft nog enkele losse relaties gehad, maar nooit heeft ze afstand kunnen nemen van die eerste, verwoestende liefde. Ikzelf voelde een enorm verlies, dat ik nooit goed heb kunnen verwerken. Als dat zoveel jaar later nog altijd terugkomt, moet het een uiterst pijnlijke gebeurtenis zijn geweest, hé.”
Waarop de interviewers van Humo (Martin Coenen en Jan Haerynck) hem er tamelijk tactloos op attent maken dat hijzelf ook zijn kind en zijn eerste vrouw (Maria Degrève, hij heeft haar leren kennen op de set van “Crazy Love” en zij is degene die hem tot de plastische kunst heeft gebracht) heeft verlaten.
Thomas Claus: “Een gruwelijke beslissing. Ik heb die breuk zo lang mogelijk uitgesteld, tot mijn zoon Anwar wat ouder was. Hij was acht toen mijn vrouw en ik beslisten om uit elkaar te gaan, maar ik heb nog altijd een uitstekend contact met hem. We hebben voor co-ouderschap gekozen, hij woont de helft van de tijd bij me, want ik wou per se vermijden dat mijn zoon me als een afwezige vader beschouwde. (…) Hugo had zelf op kostschool gezeten, hij had gezworen zijn kinderen nooit in een internaat te stoppen. Maar door die scheiding met Elly, die voor haar werk veel in het buitenland zat, ben ik toch in een kostschool in Keerbergen terechtgekomen. Ik herinner mij dat ik huilend afscheid nam van mijn ouders.”
Toch zullen Elly en Hugo zowat ten eeuwigen dage bevriend blijven. Elly Claus, zoals ze zich naderhand altijd zal laten noemen, zal later een casting­bureau beginnen en deed op die manier o.m. de castings voor de films van Hugo. Dat was b.v. ook het geval in 1984 bij de filmversie van “De Leeuw van Vlaanderen” van Hendrik Conscience, waarvoor ik nog vruchteloos heb geprobeerd om een rolletje af te pingelen voor Nora Tilley. Ze moest echter blond zijn, zei Claus. Oók het schaamhaar.
Thomas Claus: “Hij bleef haar zien tot aan de officiële echtscheiding in 1987. Een paar jaar later is hij met Veerle De Wit getrouwd, en is mijn moeder definitief uit zijn leven verdwenen.”

Ronny De Schepper

(*) Ondertussen is dit rechtgezet wat “Olivia” van Jacqueline Audry betreft. Daarin speelt ze wel degelijk onder haar eigen naam, Elly Overzier dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.