Zoals ik reeds eerder heb geschreven, mocht het in Elcker-Ik (in de Hoogstraat in Gent) “wat meer zijn”, waar het mijn voordrachtenreeks over “Muziek en Maatschappij” betrof. En zo deed ik 35 jaar geleden een beroep op Karel Bogaert omdat het over blues ging. Op dat moment was Karel (als Karl Bogard) vooral bekend als leider van de groep Kandahar. Ikzelf heb het uitgebreid over deze groep in mijn interview met gitarist Jef De Visscher, maar hieronder vind je ook een aankondiging van hun eerste elpee door een medewerker van Tliedboek.

De groep Kandahar ontstond in april 1972 toen een aantal mensen, uit ver­schillende groepen afkomstig, doch met dezelfde muzikale ideeën bezield, beslo­ten samen te spelen. Slechts twee maanden later kende de groep de bezetting die ze nu heeft : Jan Matthieu (congas), Marc Van Herzele (drums, klarinet, saxofoon), Freddy Walravens (basgi­taar), Marc De Jonck (altsax, fluit), Jef De Visscher (elektrische gitaar) en Karel Bogaert (mandoline, gitaar, fluit en elektrische piano).
Kandahar brengt geen “aangenaam swingende”, gemakkelijk in het oor klinkende muziek zodat ze wel beperkt blijft tot een bepaald deel van het publiek. De muziek die ze brengen wordt hoofdzakelijk door drie elementen beïnvloed namelijk pop (dit dan in de eerste plaats wat het ritme betreft), klassiek en jazz.
De liedjes die ze brengen bestaan uit twee delen: een thema en de uitwer­king ervan die sterk door persoonlijke elementen bepaald wordt. Het thema en de structuur worden meestal uitgedacht door Karel Bogaert en Jef De Visscher. Vertrekkende dan van dit thema en deze structuur worden de liedjes opgebouwd door de persoonlijke aanbreng van elk lid van de groep. De creativiteit van ieder wordt dan nog eens benadrukt door het solospel waartoe elk de gelegenheid krijgt.
Het feit dat de muziek van Kandahar grotendeels berust op persoonlijke aanbreng en improvisaties kan als positief beschouwd worden, omdat ze allen in staat gesteld worden zich totaal in te zetten voor wat ze brengen willen. Doch werken volgens zulk een procédé kan ook negatief uitvallen. Doordat juist hun muziek zozeer op improvisaties berust hangt veel af van de persoonlijke gemoedstoestand van elk lid van de groep in kwestie. Op het ogenblik maakt de groep een evolutie door. Terwijl vroeger hun muziek eerder experimenteel te noemen was in die zin dat een aantal ver­schillende stijlen gecombineerd werden tot een harmonieus geheel, is de laatste tijd een ontwikkeling waar te nemen naar een soort muziek waar jazz het hoofdbestanddeel van zal uitmaken.
Kandahar is tot nu toe niet professioneel in die zin dat de meeste leden ook nog een betrekking hebben. Onder invloed van hun succes in binnen- en buitenland is er wel een streven binnen een aantal maanden professio­neel te worden. Dit dan zal vermoedelijk gebeuren na de opname van een elpee die voor het voorjaar van 1973 gepland is.

M.Dierckx in Tliedboek nummer 27 van januari 1973

42893aa0-f2c5-012f-a82d-005056960004

Een gedachte over “Veertig jaar geleden: Karel Bogaert over blues

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.