Renate Rubinstein is op 23 november 1990 op 61-jarige leeftijd overleden aan MS.

Ze werd geboren in Berlijn in 1929 en is pas in 1939 naar Nederland gekomen. Het mocht overigens niet baten: haar vader overleed in Auschwitz, met haar moeder verzoende ze zich slechts op deze haar sterfbed. Na de oorlog gaat Rubinstein naar het Vossius-Gymnasium, dat ze voortijdig verlaat. Ze werkt een tijdje bij uitgeverij van Oorschot en aan het begin van de jaren vijftig woont ze enkele jaren in een kibboets in Israël. In 1955 keert ze terug en begint ze aan een studie politieke en sociale wetenschappen aan de UvA. Ze ontmoet er Aad Nuis, met wie ze in 1956 trouwt. Het huwelijk met Aad Nuis liep op de klippen, waarna Rubinstein trouwt met psycholoog Jaap van Heerden. Ook dit huwelijk loopt na 12 jaar spaak. Renate Rubinstein schrijft er een zeer openhartig verslag over in Niets te verliezen en toch bang (1978). Pas na haar dood verschijnt Mijn beter ik (1991), waarin haar jarenlange geheime verhouding met Simon Carmiggelt wordt onthuld.

Rubinstein was vooral bekend als Tamar, de columniste in Vrij Nederland, waarbij ze (net als Willem Frederik Hermans) vooral in de clinch ging met Brandt Corstius. Ze verdedigde wel een andere collega, J.A.A.Van Doorn toen die bij de NRC aan de deur vloog omdat hij zei dat joodse schrijvers eenzijdig over Israël berichtten. Wat haar anderzijds niet weerhield om in 1974 met haar “Klein Chinees woordenboek” ook de vloer aan te vegen met het communisme en voor het CDA te stemmen. Ze werd dan ook door de Rijksvoorlichtingsdienst aangezocht om een biografie van prins Willem-Alexander te schrijven. Wat ze ook dééd (“Ik vond de jongen aardig“). In “Hedendaags feminisme” (1979) stelde ze zich gematigd op.

2 gedachtes over “Renate Rubinstein (1929-1990)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.