Vandaag is het al 95 jaar geleden dat Max Linder is overleden. Sinds 1905 had hij meer dan 500 (meestal komische) kortfilms gedraaid voor Studio Pathé in Parijs. Alhoewel hij zich specialiseert in het slapstickgenre, gaat hij er wel een totaal andere richting mee uit. Geen wilde achtervolgingen en slagroomtaarten meer, maar een subtielere vis comica, vertrekkende van zijn persona met rokkostuum en zijden cilinderhoed. Alhoewel hij er op zijn beurt weer een nieuwe dimensie aan gaf, is Charlie Chaplin duidelijk schatplichtig aan deze opvatting.

Linder is net geen 42 als hij samen met zijn vrouw, de actrice Ninette Peters zelfmoord pleegt. Ninette Peters was zelfs amper negentien jaar! Nog merkwaardiger was dat ze bijna twee jaar eerder reeds een dubbelzelfmoord hadden geprobeerd in een Weens hotel. Ze hadden allebei een overdosis slaappillen ingenomen, maar werden nog tijdig gevonden. Deze keer nam Max echter het zekere boven het onzekere en schoot zich een kogel door het hoofd. Zijn vrouw nam weliswaar opnieuw een overdosis slaappillen, maar nadien sneed ze voor alle zekerheid ook nog haar polsen door. Waarom het stel zelfmoord pleegde, is nooit helemaal opgehelderd, maar waarschijnlijk waren gezondheidsproblemen, en met name de depressie van Max, de hoofdoorzaak.
Hun dochter Maude (ook Josette genoemd) werd in een pleeggezin geplaatst en zou pas twintig jaar later ontdekken wie haar beroemde vader was. Ze publiceerde daarover het boek ‘Max Linder était Mon Père’ (2003).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.