Achiel Van Malderen is een Vlaams acteur en toneelregisseur, die vooral actief is in de Gentse theaterwereld, voornamelijk bij het NTG, maar ook bij Arca. Via FB helpt hij me ook vaak als ik vragen heb over de Vlaamse toneelwereld.

Mijn eerste kennismaking met hem (niet persoonlijk evenwel) was in 1972, toen hij voor de vertaling had gezorgd van “Anna Lusa” van David Mowat in Arca. In 1973 speelde hij in de film De Loteling van Roland Verhavert en in 1974 regisseert hij “Klein’ Anna zat op ene steen” van Hank Kwestroo in Arca. Een jaar later verleende hij zijn medewerking aan de luisterspelversie van “Pieter Daens” van Louis Paul Boon. In 1978 zorgt hij zowaar in Vertikaal voor het decor van “Troetelschijf” van Stephen Poliakoff (in een vertaling van Fred Braeckman en een regie van Ronnie Commissaris). In 1979 brengt hij in Arca “Ophelia, een bespiegeling”, waarvoor hij ook als auteur wordt opgegeven als ik me niet vergis.

In 1980 regisseerde hij in het NTG “Schreber” van M.Meyer en G.Rijnders, een jaar later gevolgd door “Nekrassov” van Jean-Paul Sartre. In 1982 begint hij het jaar in Arca met een eigen bewerking van “De Trojaanse vrouwen” naar Euripides en Jean-Paul Sartre. Daarna was er in het NTG “Charcuterie Fine” van Tilly en in 1983 “Concert à la carte” van Franz Xaver Kroetz, gevolgd door “Dertiende Nacht” van Howard Brenton. Daarna was er “De Ingebeelde Zieke” van Molière (samen met Jean-Pierre De Decker) en Rondedans van Arthur Schnitzler. Dat jaar assisteerde hij ook Jean-Louis Benoit bij “Liefde, Lust en Horens”. Nog in 1984 regisseerde hij “De grote fabriek” van Pierre Platteau in Boom (tweede plateau van het MMT). In 1988 was er « Tango Palace » van Maria Irène Fornes, in Gent gebracht door Het Stille Korps.

In 1991 regisseerde Achiel Harold Pinters “Homecoming” in Arca en in 1993 was hij te zien in “Le bourgeois gentilhomme” van Molière in een regie van Dirk Tanghe in het Theater Malpertuis. Ook op televisie speelde hij gastrollen in Zone StadRecht op Recht, in de populaire serie FC De Kampioenen, waar hij een aantal keer verscheen als dierenarts André Van Tichelen, en in enkele andere Vlaamse reeksen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.