Morgen zal het zeventig jaar geleden zijn dat in de Ronde van Frankrijk twee Algerijnen, Abdel-Kader Zaaf en Marcel Molines, ontsnapten in de dertiende etappe, van Perpignan naar Nîmes (foto 1). Het ironische is dat iedereen zich nog wel herinnert dat Zaaf onder invloed van alcohol (en andere producten?) onder een boom is in slaap gevallen en nadien zijn weg vervolgde in de richting van waaruit hij was gekomen, maar niemand weet nog dat Molines die ontsnapping tot een goed einde heeft gebracht.

34 abdelkader zaaf

Op die donderdag 27 juli 1950 moesten de renners niet alleen vechten tegen de kilometers en elkaar, maar ook tegen een verstikkende hitte van 40 graden Celsius. Abdelkader Zaaf (foto 2) ging samen met zijn landgenoot Marcel Molines op 200 kilometer voor de meet in de aanval.

Vanwege de grote hitte en de riante voorsprong stopte Zaaf om een fles wijn aan te nemen en zijn dorst te stillen. Een tweede fles volgde. Hij stapte daarna weer op zijn fiets en dronken vervolgde hij, al zigzaggend, zijn weg, waarna hij afstapte om onder een boom zijn roes uit te slapen. Zaaf werd wakker gemaakt door tourvolgers en vervolgde zijn weg, maar wel in de verkeerde richting. Het peloton zou hij echter niet tegenkomen, want nadat hij voor een tweede keer was afgestapt, werd hij voor de zekerheid naar een ziekenhuis gebracht.

95 marcel molines

Omdat Zaaf niet meer in staat was om de etappe fietsend te beëindigen, won Molines (foto 3). Van de voorsprong van maximaal twintig minuten waren er nog vier minuten overgebleven. Hij was de eerste Afrikaan ooit die en etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam wist te schrijven.
Na zijn kortstondige profcarrière vestigde hij zich in Marseille, waar hij taxichauffeur werd. Hij bleef actief op de fiets. Eind jaren 80 werd hij in Hyères Europees kampioen bij de coureurs van 60 jaar en ouder.

61 abdelkader zaaf

Molines won dus de etappe, maar het was Zaaf die wereldfaam als wielrenner had verworven (foto 4). De legende wil dat hij de volgende dag uit het ziekenhuis ontsnapte, zich aansloot bij het peloton aan de start, maar door de tourleiding uit de koers werd gehaald.
Na de Tour werd hij uitgenodigd voor tientallen criteriums in West-Europa. In 1951 zou hij de Ronde overigens wel uitrijden; hij eindigde als 66e en laatste.
In 1948 was Zaaf ingelijfd bij de regionale ploeg Sud-Est met onder meer Bernard Gauthier. In de jaren 1950-1952 maakte hij deel uit van de ploeg Afrique du Nord, bestaande uit Algerijnse en Marokkaanse wielrenners. Zaaf was als lid van de “internationale” ploeg ooit ploeggenoot van twee toekomstige Tourwinnaars: in 1953 en 1954 van Charly Gaul (winnaar van 1958) en in 1954 ook van Federico Bahamontes (winnaar van 1959).
Nadat hij zijn profcarrière had beëindigd, werd niets meer van hem vernomen. Totdat hij op 27 januari 1982 plotseling in Parijs opdook, omdat hij daar een oogoperatie moest ondergaan. Hij heeft toen zijn versie van het verhaal verteld. Een toeschouwer zou hem een drinkfles met iets wat leek op pure alcohol hebben gegeven. Ondanks zijn ontnuchterend relaas bleef de legende overeind.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Abdel-Kader Zaaf (1917-1986)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.