Lap, ’t is zo ver! Het eerste literaire slachtoffer van de politieke correcten is gevallen. Niet helemaal verwonderlijk is het “Black Venus” (ook wel gekend als de eerste aflevering van de Gangreen-tetralogie) van Jef Geeraerts geworden.

Alhoewel, zouden niet beter de blanke vrouwen protesteren tegen “Black Venus”? Of, oh pardon, ik moet nu de witte vrouwen zeggen… Maar hoe dan ook, zij worden – alleszins op seksueel vlak – toch op alle fronten verslagen door Geeraerts’ zijn zwarte heldinnen?

“Vandaag lanceert de Canoncommissie (*) met experten en schrijvers, voorgezeten door auteur Erik Vlaminck, een update,” schrijft Dirk Leyman in De Morgen. “Mét ongewijzigde criteria: ‘Nederlandstalige literaire werken van minstens 25 jaar oud van overleden auteurs.’ De lijst, die 50 + 1 titels bevatte, krijgt amper drie volstrekte nieuwkomers: Van de koele meren des doods (Frederik van Eeden), Pallieter (Felix Timmermans) en Turks fruit (Jan Wolkers). Vier titels verdwijnen: het zestiende-eeuwse Geuzenliedboek, de Verzen van Willem Kloos, Wolfijzers en schietgeweren van Richard Minne en Gangreen 1 (Black Venus) van Jef Geeraerts. Vooral deze laatste titel is opvallend,” schrijft Leyman en dat is des te meer waar omdat die “+1” destijds óók op “Black Venus” sloeg (waarom precies dat kan ik me nu niet meer herinneren). Dus eerst wilde men het boek er per se bij en enkele jaren later is het het eerste “moderne” werk dat er weer af moet! Akkoord, twee andere vitalistisch werken komen in de plaats (Pallieter en Turks Fruit), het is echter nog maar de vraag hoe lang Turks Fruit het op die lijst gaat uithouden, als men verder gaat op deze ingeslagen weg!

“Kunnen scholieren dan geen rode oortjes krijgen van Jan Wolkers?” vraagt Leyman aan voorzitter Vlaminck en deze antwoordt: “Er wordt inderdaad bijna van de eerste tot de laatste bladzijde geneukt. Wél in gelijke machtsverhoudingen tussen man en vrouw.” Mijn exemplaar ligt helaas op onze boekenzolder in Dendermonde, maar ik herinner me nog dat de verfilming uit 1973 door Paul Verhoeven toch erg trouw is gebleven aan het boek en herinner je daarvan nog de opening? “Gelijke machtsverhoudingen tussen man en vrouw”? My ass!

Let op, straks gaat men hieruit nog afleiden dat ik pleit voor een verwijderen van Turks Fruit. Integendeel! Meer fruit, godverdomme! En weg met de nieuwe preutsheid, de nieuwe moraalridders, kortom de nieuwe klootzakken!

Ronny De Schepper

P.S. Ik ben een beetje boos, geloof ik. En dat op mijnen ouwen dag!

(*) De Canoncommissie bestond verder onder meer uit Luc Devoldere, Hugo Brems, Leen Huet en Annelies Verbeke.

6 gedachtes over “Bijgewerkte literaire canon schrapt ‘Gangreen 1’ van Jef Geeraerts

 1. Het is inderdaad godgeklaagd de laatste tijd. We zitten in een dictatuur. De dictatuur van de softies en de zogezegde politiek correcten. Ik krijg het er van.
  Kijk maar naar die discussie over de mondmaskers. Wij waren gisteren in Nederland waar we ’s avonds lekker gegeten hebben in Groede (buiten onder de bomen op het kerkplein). Wij hebben geen mondmasker gezien. Maar de 1,5 m werd wel gerespecteerd ook al kwam de ober tot aan tafel. Prima zo. Hier loopt het vol van azijnpissers die iedereen die geen mondmasker draagt als de baarlijke duivel aanziet.
  Ik ken professioneel wel het een en het ander over virussen en bacteriën en ik weet dus waar ik mij moet aan houden. Wel, als ik 3 weken in mijn kot gebleven ben en geen mens, buiten mijn vrouw, ontmoet heb en ik vertoon geen symptomen zoals koorts, hoesten of niezen, dan heb ik het niet hé en dan is een mondmasker zinloos voor mij. Mijn vrouw werkt bij een tandarts. Ze heeft heel de dag 2 lagen bescherming aan (ze zweet zich mager want de airco mag ook niet aan). Ze komt compleet steriel thuis door het vele keren wisselen van kleding, schrobben van handen, dragen van maskers en schermen.
  Als je verdorie je gezonde boerenverstand gebruikt dan kom je al heel ver.
  Trouwens ik heb nog niks gehoord over een jongeren Corona taks. Eerst moesten de ouderen betalen (het was natuurlijk maar een voorstel van een of andere jonge prof) omdat zij de meeste kosten veroorzaakten. En nu? Al die jongeren op het Flagayplein? En in Gent, Brugge, Leuven? Een tweede golf mogen die op hun conto schrijven. Zo zie je maar dat het verstand maar met de jaren komt en blijkbaar niet voor je dertigste.
  Idem voor BLM. O.K. ik sta achter het principe dat iedereen gelijk is. Dus eigenlijk is het All Lives Matter. Maar wat er nu allemaal bij gesleurd wordt. En waarom winkels moeten vernield en leeggeplunderd worden?
  In mijn professionele carrière heb ik nooit gezien dat, ik moet hier opletten welke woorden ik gebruik, niet-witte personen op een of andere manier achtergesteld werden. Ze krijgen bij ons evenveel kansen als anderen. Alleen, en dat moet men durven onderkennen, er zitten bij hen, de niet-witte, evenzo foefelaars, plantrekkers, luiaards, excuseszoekers tussen als bij de witte. Die laatste kunnen natuurlijk niet de term racist gebruiken als je hen daarop wijst. Soms helpt het om eens in eigen boezem te kijken. Maar ja, de slinger is weer aan het doorslaan.
  Ik ga uit principe niet op reis naar de U.S.A. omdat ik al jaren vind dat de manier waarop de politie daar werkt te wensen overlaat (ik zal nu waarschijnlijk toch geen visum meer krijgen want dit zal wel gescreend worden door Big Brother). Ik heb evenmin zin om door staten te rijden waar de Rednecks heersen. Die mannen hun verstand is gewoon blijven stilstaan op de leeftijd van 5 jaar. Ik hoop echt dat Corona daar eens goed in kuist. Ik vind het anderzijds wel jammer want de natuur heeft zoveel te bieden in de U.S.A. Het zal dus Canada worden, … ooit.
  Nog zo iets.
  Hier in Deinze worden we om de oren geslagen met fietsstraten. Op zich heb ik niks tegen het feit dat er meer gefietst moet worden. Maar toen ik vandaag door een van die fietsstraten reed waar onze burgemeester zo trots op is, dan werd ik prompt rakelings voorbijgereden door een bestelwagen van de Stadsdiensen. Ik vind dan maar dat als ik opgelegd wordt om achter de fietsers te blijven (geen probleem voor mij), dan moet je zeker als stadsdienst het voorbeeld geven.
  Ik ga stoppen (ik heb nog wel een paar voorbeelden). Het moest er eens uit.

  Ronny, ik behoud mij het recht voor om deze tekst eventueel weer te verwijderen indien ik teveel op mijn kop zou krijgen. De democratie heeft namelijk lange tenen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Beste Jan,
  Toch eens een bezoekje brengen aan de redneck staten. De mensen zijn er doorgaans veel vriendelijker dan in bijvoorbeeld New-York of SF.

  Like

  1. Inderdaad, een kind van 5 jaar is ook vriendelijk. Het gaat over de manier van denken. De blanke Amerikaanse man die het voor het zeggen heeft en die alles weet en waar god alleen vertrouwen in heeft.
   Dat de N-Y-ers onvriendelijk zijn weet ik ook. Een reden temeer om niet te gaan.
   Het is een mooi land, maar jammer dat er zoveel domme Amerikanen rondlopen. Met mijn welgemeende excuses aan de niet-domme Amerikanen (die zijn er gelukkig ook).
   En ik besef ook dat er domme Belgen zijn (zie maar op het Flageyplein). Gelukkig lopen er hier niet teveel rond met dan nog een wapen op zak.
   Soit, het gaat mij om de Trump-fans die verdorie de boel om zeep helpen en het niet eens beseffen.

   Like

 3. Ik heb in het kader van de politieke correctheid van de laatste dagen en weken ook eens de oefening gedaan qua straatnamen in Deinze in het Land van Nevele (naam van de nieuwe fusie).
  Ik zal mij dan ook eens uiterst politiek correct gedragen en dus stel ik voor de volgende straatnamen te laten verdwijnen:

  Bisschopstraat, Pastoriestraat, Patershofstraat, Paterstraat, Sint-Hubertstraat, Wierookstraat, Witte Kapelhof, Nieuwe Kerkstraat, Oude Kerkstraat.
  Al deze straatnamen zouden moeten verdwijnen omdat de katholieke kerk toch wel het een en het ander op haar geweten heeft. O.a. in het verleden veroordeling van homofiele mensen, veroordelen en laten verbranden van heksen (o.a. een van mijn familieleden), veroordelen van gescheiden mensen en verschillende andere vormen van discriminatie in de naam van god.

  Guido Gezellelaan er kleeft een vermoeden van pedofilie aan zijn naam.
  Priester Joris Eeckhoutlaan: Gezien de meeste priesters wel op de hoogte waren van de mistoestanden in de kerk, schuldig verzuim en dus weg ermee.

  Egmontstraat, Graaf Van Hoornestraat. De adel maakte onmiskenbaar misbruik van het gewone volk. Uitbuiting, onderbetaling, onrechtmatig straffen enz … Weg ermee.

  Vrouwenstraat. Gezien er geen Mannenstraat is, eis ik het verdwijnen van deze straatnaam. Als er alsnog een Mannenstraat en Kinderstraat of Jongerenstraat komt, mag die blijven.

  Boerestraat. Deze straatnaam wordt omgevormd tot Landbouwerstraat of Veetelerstraat. De term ‘Boer’ wordt als negatief en beledigend aanzien.

  Voordat men in een Frans coleire schiet en mij vlammende mails stuurt, het hoeft dus niet voor mij. Het toont echter aan hoe ver het kan gaan als de slinger nog verder doorschiet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.