Het is vandaag al vijftig jaar geleden dat de eerste aflevering van het Britse komisch-satirische sketchprogramma Monty Python’s Flying Circus werd uitgezonden. Het programma werd geschreven en uitgevoerd door een groep van vijf Britse komieken (Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin) en een Amerikaanse animator (Terry Gilliam). 

De regels van komedie in 1969 kwamen op de Pythons over als een flauw cliché. Zij probeerden verscheidene regels overboord te gooien, zoals het weghalen van de clou. De Pythons vonden dat men vaak een prachtige sketch zag, maar dat die soms gedwongen werd om naar een clou toe te werken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Halverwege een sketch zegt Cleese tegen Idle: “Dit is de domste sketch waar ik ooit in zat”, waarop Idle antwoordt dat zijn rol als kelner ook niet echt opwindend is. Ze besluiten dan te stoppen, en stappen gewoon van de set.
  • In een andere sketch zegt Chapman tegen een BBC-ambtenaar (gespeeld door Cleese) dat hij de clou niet weet. Cleese leest de clou voor zichzelf, lacht en zegt: “Dat is een heel goede clou, tja. Laat maar.”
  • Een komisch gewicht van 16 ton valt op een speler om een einde te maken aan de sketch.

De verschillende sketches werden dikwijls aan elkaar gekoppeld via de tekenfilmpjes van Terry Gilliam. Een andere techniek was de verschillende sketches door elkaar te laten lopen. Vaak spreekt John Cleese, zittend achter een bureau op een absurde locatie, de gevleugelde woorden And now for something completely different.

Ze brachten absurditeit in hun shows door bijvoorbeeld de aftiteling halverwege het programma al te laten beginnen of door zich tot de camera te richten, het zogenaamde doorbreken van de vierde wand (Wikipedia).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.