In 1979 had het Feest van De Rode Vaan plaats op 15 en 16 september in een immense tent in de omgeving van het Brusselse Noordstation (de oude helihaven om precies te zijn). Tegelijk werd er gestart met een nieuwe formule: door het feit dat de meeste mensen toch geen twee dagen komen, heeft men beslist om het programma voor het grootste deel hetzelfde te houden voor de twee dagen. Het deel op zaterdag is dan vooral voor het Franstalige publiek bestemd en op zondag is het dan de beurt aan de Vlamingen. De slechtste dag inderdaad, maar Le Drapeau Rouge trekt nu eenmaal veel meer volk dan De Rode Vaan. Artistiek gezien werd het beslist een voltreffer want in het gemeenschappelijke programma, dus zowel op zaterdag als zondag, zat niemand minder dan Toots Thielemans. Dit vooral op voorstel van Johan Verminnen die op zondag als presentator en animator fungeerde. Johan heeft trouwens met zijn Franstalige collega Paul Louka het programma in elkaar “gebokst”.

Aan deze editie was een merkwaardig incident voorafgegaan. Johan wilde namelijk ook een “visuele act” in het programma en zijn oog was gevallen op John Massis. Op 1 juni 1979 ontvingen we een brief van Jos De Geyter voor de KP-Dender, gericht aan Jaak Withages, verantwoordelijke voor het organisatiecomité van het Persfeest, waarin “het Federaal Comité eenparig en met de meeste klem het optreden van John Massis op ons persfeest verwerpt om volgende redenen:
1° de krachtpatserij van John Massis heeft helemaal niets te maken met enige vorm van cultuur of vermaak en verdient geen plaats naast kunstvolle optredens van verschillende groepen of gekende artiesten
2° dhr.John Massis heeft zich in het verleden meermaals gewaagd aan de zuiverste anticommunistische propaganda en heeft o.m. in de zaak Van Steen-De Jonghe-Willems (gesnapt in Polen voor mensensmokkel) resoluut de kant van deze fanatici gekozen.”

Op 14 juni 1979 volgde dan ook een aangetekend schrijven van Michel Lagasse, toenmalig organisator van het Feest, gericht aan John Massis: “Naar aanleiding van uw optreden op 15 en 16 september 1979 en waarvoor u een contract afsloot met de heer De Schepper, spijt het ons u te moeten meedelen dat uw optreden om technische redenen niet kan doorgaan. Wij zien ons bijgevolg genoodzaakt het afgesloten contract tussen u en de heer De Schepper te verbreken. Wij hopen u een volgende maal te mogen begroeten, daar wij met recht de door u gevestigde records waarderen.”
Uiteindelijk werd Massis vervangen door slangenmens Jack in the Box zodat het programma er dat jaar als volgt uitzag:
Zaterdag 15-9 om 15 uur Franstalig programma met Pierre Vassiliu, Groupe Fusion, Marc Ogeret en Lin Jaldati.
Zaterdag 15-9 om 19 uur Nederlandstalig prograrnma met Johan Verminnen, Toots Thielemans en Paul Louka.
Zondag 16-9 om 15 uur Nederlandstalig programma met Raymond Van het Groenewoud en de Centimeters, Jack in the box, Rum en Lin Jaldati.
Zondag 16-9 om 19 uur Franstalìg programma met Paul Louka, Johan Verminnen, Toots Thielemans, Ronny Coutteure en Guy Cabay.
Toegang : 100 fr. per programma.
Op het kleine podium (*):
Zaterdag vanaf 12 uur een fanfare, Les Pierrots d’Bos, Los indianos, Lin Jaldati, Lundis d’Hortense.
Zondag vanaf 16 uur Arsenic et Vieilles Dentelles, Los Indianos, Shani (reggae).
Dit spektakel is gratis, aangezien het te zien is in de tent van de stands, waarvoor een algemene toegang van 80 fr. (50 fr. in voorverkoop) wordt gevraagd.
De volgende KP-afdelingen hebben gesignaleerd dat ze een bus charteren : Aalst, Mechelen en Willebroek.
Dichter bij de “aftrap” van het feest, deed er zich nog een incident voor. Hoe de vork precies aan de steel zat, weet ik niet meer maar het kwam er wel op neer dat de Franstaligen plotseling nog ruimte kregen op hun budget om nog een grote naam binnen te halen (ik weet helaas niet meer over wie het ging). Ik heb toen een scène gemaakt, waarover ik het al in mijn stuk over Bernard Foccroulle heb gehad, die ook in het organisatiecomité zat. ’t Was er misschien allemaal wat over, maar de arrogantie van de Franstaligen was dat zeker ook en het resultaat was toch maar dat ik op de valreep nog Bert De Coninck mocht aantrekken. Ik weet wel niet meer hoe we hem in het schema hebben ingepast (zaterdag of zondag).

Ronny De Schepper

(*) Op dit podium stonden ook twee Wase groepen. In De Voorpost schreef ik hierover: “De tweede Wase groep, Ice Cream, verraste iedereen op het Feest van De Rode Vaan door met een autobus te komen opdagen. Ook op het podium verrasten ze, ze hadden zelfs nog meer succes dan Alfa, al zal dat wel gelegen hebben aan het feit dat ze in het Engels zongen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.