Vandaag is het 25 jaar geleden dat de rockopera “Chess” door de musicalafdeling van het Ballet van Vlaanderen in première ging in de Gentse opera.

De Luikse regisseur van “De man van La Mancha”, André Ernotte, had ook de leiding in handen van “Chess”, de rockmusical van het BVV (rockopera is een beter woord, want ook de recitatieven worden gezongen), die op 15 september in première ging in de opera. Ernotte maakte zoals gezegd vooral in de Verenigde Staten carrière, waar hij onlangs nog een Obie (een theater-oscar) in de wacht sleepte voor “Christina Alberta’s father”).
Het libretto van “Chess” (geschreven door Tim “J.C.Superstar” Rice) is gebaseerd op het schaakduel tussen Bobby Fischer en Boris Spasski, waaraan de dimensie van de koude oorlog wordt verbonden. De twee schaakgrootmeesters worden vertolkt door respectievelijk Addo Kruizinga (Judas uit “J.C.Superstar”) en Hans Peter Janssens (de padre uit “De man van La Mancha”). De muziek is van Benny Andersson en Björn Ulvaeus, zijnde de twee B’s van ABBA, en “I know him so well” en “One night in Bangkok” zijn de enige hitjes uit deze musical die eigenlijk niet zoveel ophef heeft gemaakt, zij het volgens sommigen ten onrechte.
De Koude Oorlog mag nu weliswaar achter de rug liggen, de machtsstrijd wordt nog steeds onverbiddelijk gestreden. De vrouwelijke hoofdrol wordt vertolkt door Hilde Norga, een actrice die jaren geleden debuteerde als chorusgirl bij het BVV, maar die zich ondertussen is gaan bekwamen bij de Guildford School in Londen, waar ze zich reeds heeft opgewerkt tot de tweede belangrijkste rol in “Miss Saigon”. Later op het jaar won ze een trofee van RTL4, waardoor ze in de VS kon studeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.