Morgen zal het al vijftig jaar geleden zijn (wel heel erg kort na de dood van Brian Jones overigens) dat The Rolling Stones de single “Honky tonk women” uitbrachten (al zingen ze wel degelijk over een “honky tonk woman”, enkelvoud) met de al even schitterende B-kant “You can’t always get what you want”.


In sommige landen (en niet van de minste: met name in de VS) werden A- en B-kant omgewisseld. En zo komt het dat het blad Rolling Stone het een van de beste singles ooit noemde. In de tekst wordt een zekere Mr. Jimmy genoemd. Het is niet duidelijk wie hiermee bedoeld wordt maar een theorie is dat het om Jimmy Hutmaker gaat, een bekende persoonlijkheid uit Excelsior (Minnesota) die ooit de zin You can’t always get what you want tegen Mick Jagger uitsprak. Dit gebeurde in een apotheek, net als in het nummer. Een andere theorie is dat het om Jimmy Miller gaat, een van de producers van de Rolling Stones en tevens de drummer van dit lied. Het nummer wordt begeleid door het London Bach Choir. In de lange versie zingt dit koor ook de intro. 

Die lange versie vinden we terug op de elpee “Let it bleed”. Hoewel dit album aan het eind van de legendarische Stonestournee door de VS in 1969 verscheen, zijn het merendeel van de nummers al opgenomen toen Brian Jones nog lid van de Stones was. Jones is nog te horen op Midnight Rambler en You Got the Silver. Jones was in de lente van 1969 ontslagen en kort daarna onder duistere omstandigheden verdronken. Zijn vervanger Mick Taylor speelt alleen mee op de nummers Live with Me en Country Honk. Ook Ry Cooder is op een aantal nummers te horen. Hij kwam eerst in aanmerking voor de nieuwe plek in de band, maar kon het niet vinden met Keith Richards

“Honky tonk women” is dus niet terug te vinden op “Let it bleed”, maar wel “Country honk”. Dat was eigenlijk de oorspronkelijke versie. “Honky Tonk Women” is, net zoals de meeste nummers van de Rolling Stones, geschreven door zanger Mick Jagger en gitarist Keith Richards. Tussen december 1968 en januari 1969 waren zij op vakantie in Brazilië, waar zij door lokale caipiras, inwoners van landelijke en afgelegen gebieden in het land, werden geïnspireerd om het nummer te schrijven. Oorspronkelijk heette het nummer “Country Honk” en kende het een countryarrangement. Deze versie werd in maart 1969 opgenomen en verscheen op het album Let It Bleed. De eerste demo’s waren onderdeel van de laatste opnamesessie met oorspronkelijke gitarist Brian Jones. In de lente van 1969 transformeerde het nummer naar de elektrische versie onder de naam “Honky Tonk Women“, nog voordat Jones’ vervanger Mick Taylor bij de band kwam. Toch vertelde Richards over de invloed van Taylor op het nummer: “Het nummer werd oorspronkelijk geschreven als een echt Hank Williams/Jimmie Rodgers/jaren ’30-nummer. En het werd veranderd in dit andere nummer door Mick Taylor, die er een compleet ander gevoel aan gaf en het over een andere boeg gooide.” Taylor vertelde in een ander interview: “Ik voegde inderdaad iets toe aan Honky Tonk Women, maar het was bijna compleet toen ik erbij kwam en mijn overdubs deed.”

Honky Tonk Women” gaat over vrouw die in een westernbar danst en eventueel een prostituee kan zijn, ook wel een “honky tonk woman” genoemd. In de singleversie speelt het nummer zich af in Memphis, Tennessee, terwijl het in “Country Honk” is geplaatst in Jackson, Mississippi. De singleversie begint niet met een gitaarriff, maar met een koebel gespeeld door producer Jimmy Miller. In de liveversie op het album Get Yer Ya-Ya’s Out! is een totaal ander tweede couplet te horen.

In het Verenigd Koninkrijk werd de single “Honky Tonk Women” uitgebracht op 4 juli 1969, een dag na het overlijden van Brian Jones. Het nummer bleef vijf weken op de eerste plaats in de hitlijsten staan. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 piekte het nummer vier weken op de eerste positie. Ook in Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland en Zwitserland werd het een nummer 1-hit. In Nederland behaalde het de vierde positie in zowel de Top 40 als de Hilversum 3 Top 30, terwijl in Vlaanderen de vijfde plaats in de Ultratop 50 werd behaald. In 2010 zette het tijdschrift Rolling Stone het nummer op plaats 116 in hun lijst The 500 Greatest Songs of All Time.

Covers van “Honky Tonk Women” werden gemaakt door vele artiesten. Onder deze artiesten vallen Joe CockerHumble PieWaylon JenningsBilly JoelElton JohnJerry Lee Lewis met Kid RockRicky NelsonWillie Nelson met Leon RussellGram ParsonsTaj MahalIke & Tina TurnerHank Williams jr. en “Weird Al” Yankovic. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.