Vandaag is het ook al vijftien jaar geleden dat Ray Charles, één van de godfathers van de soulmuziek, is gestorven. Met “I got a woman” (1955), “What’d I say” (1959) en “Hit the road Jack” (1960) luidde hij de definitieve profanatie van de gospelmuziek in. We zouden kunnen zeggen dat de muziek van Ray Charles nog zuiver gospel is (cfr. het vrouwenkoortje The Raelettes), maar in plaats van de geestelijke liefde tot God te bezingen is het nu de zeer lichamelijke liefde tot een vrouw. Misschien heeft het te maken met het feit dat Charles de gospelvorm weliswaar meesterlijk beheerste, maar dat hij één van de weinigen was die niet in een kerkgemeenschap hebben gewerkt.

Ray Charles (1932-2004) werd geboren in Albany in Georgia, één van de meest racistische zuidelijke staten. Door de slechte levensomstandigheden wordt hij blind op zesjarige leeftijd. Hij vlucht in de muziek en ontplooit zich hierin dermate dat hij er ondanks zijn handicap niet voor terugschrikt om op 15-jarige leeftijd het ouderlijke huis te verlaten om van zijn muziek te leven. Hij sticht het Maxim Trio, waarmee hij diverse richtingen verkent, van crooning tot blues. Pas als hij in 1953 zijn eigen nummers begint te schrijven, komt er erkenning. In het begin van de jaren zestig begint Ray Charles weer te twijfelen aan de richting die hij moet inslaan en na een kort jazz-intermezzo, komt hij zelfs in de country’n’western terecht! Met “Crying time” en “I can’t stop loving you” scoort hij wel enorm commerciële successen, maar de echte soulliefhebbers zijn z’n cameleonades een beetje moe geworden. Charles verdedigt zich tegen deze kritiek met te zeggen dat hij gewoonweg àlle genres graag speelt. “Voor opera heb ik geen goeie stem,” zou hij ooit eens gezegd hebben, “anders deed ik dat ook nog!” In de jaren zeventig sloeg hij met de elpee “Love and peace” de funk- en disco-richting in, die op dat moment erg populair was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.