Christophe Rousset

Clavecinist Christophe Rousset werd geboren in Avignon in 1961. Hij studeerde clavecimbel bij Huguette Dreyfus, Kenneth Gilbert en vooral bij Bob van Asperen in Den Haag: “Den Haag is immers een oersaaie stad, zodat er mij niets anders overbleef dan veel studeren.”
Hij studeerde er ook kamermuziek bij de gebroeders Kuijken en Lucy Van Dael en interpretatie bij Gustav Leonhardt, met wie het niet echt klikte. Leonhardt vond Rousset veel te “werelds”. Pas nadat hij in 1983 de eerste prijs in de clavecimbelwedstrijd in Brugge had gewonnen (die voor het eerst werd toegekend sedert Scott Ross in 1971), kon de oude goeroe zich een beetje laten vermurwen.
Oorspronkelijk werkte Rousset vooral samen met Philippe Herreweghe en William Christie, wiens assistent hij was, maar in 1991 stichtte hij (op aanraden van Christie) zijn eigen orkest, Les Talens Lyriques (naar een compositie van Rameau), waarmee hij vooral doorbrak na de soundtrack van de film “Farinelli”.
Christophe Rousset geeft ook les aan het conservatorium van Parijs. Alhoewel hij een innemende persoonlijkheid heeft, is hij toch een typische Franse chauvinist, in zoverre dat hij zowat al zijn buitenlandse voorbeelden het recht ontzegt om de muziek van Rameau of Couperin, waarin hij zich uiteraard specialiseert, te spelen “omdat ze met een accent spelen”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.