Op 12 april 1954 nam Bill Haley met zijn band The Comets in New York het nummer Rock around the clock op en tegelijk ook reeds Shake, rattle and roll (*). Dit wordt over het algemeen door het grote publiek aanvaard als het begin van de hele rock’n’roll-geschiedenis, al zijn kenners het daarmee absoluut niet eens (**).

Ook Wikipedia gaat hier in de fout: “Mede door de (dans)film Rock around the Clock uit 1956, waarin Haleys nummer was opgenomen, verspreidde de rock’n’roll zich snel over de wereld,” staat er, maar het moet natuurlijk zijn: door de film Blackboard Jungle, waarin het nummer symbool staat voor de rebelse jongeren, die de jazzplaten van de “progressieve” leraar (gespeeld door Glenn Ford) door de klas keilen. Nadien is er inderdaad een zeer brave dansfilm opgenomen met als titel Rock around the clock, maar de impact daarvan was veel kleiner, ook al waren er, net zoals bij de optredens van Bill Haley en zijn band, soms toch nog gewelddadigheden.

Ronny De Schepper

(*) Volgens On this day werd op exact dezelfde dag de originele versie door Joe Turner uitgebracht. Dit lijkt me wel heel toevallig!
(**) Zij gaan meer voor “Rocket 88” van Ike Turner. Wikipedia merkt wel op dat in augustus 1955 Bill Haley met “Rock around the clock” al te gast was in de Ed Sullivan Show, waardoor dit meestal wordt beschouwd als het eerste rock’n’roll-nummer op de nationale televisie.

2 gedachtes over “Zeventig jaar geleden: Bill Haley neemt “Rock around the clock” op

  1. Rock around the clock (ook soms “We’re gonna rock around the Clock” genoemd) was oorspronkelijk geschreven door Jimmy DeKnight en Max Freeman met Bill Haley in gedachte maar toen de opnamesessie uitgesteld werd vond co-schrijver De Knight (aka Jimmy Myers) het opportuun om het door zijn eigen groep, Sonny Dae and the Knights op te nemen op het kleinere Arcade Records label. Het plaatje werd plaatselijk op de radio gedraaid maar kwam niet in de hitlijsten. Een maand later in 1954 nam Bill Haley het toch op ook zonder veel belangstelling. Eigenlijk werd de B-side “Thirteen Women” bijna als A-side gelanceerd. Maar zoals hierboven al vernoemd werd “Rock around the Clock” gebruikt in de MGM-film Blackboard Jungle en de single werd opnieuw op de markt gebracht met het bekende succes.
    De opvolger “Shake Rattle and Roll” werd opgenomen door Haley op 7 juni 1954 als A-side en de B-side was “A-B-C Boogie”.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.