In juni 2019 verscheen “De slaap van de rede brengt monsters voort” van Fons Mariën.

Zoals men op de kaft kan zien, gaat de ietwat cryptische titel terug op El sueño de la razón produce monstruos, een ets/aquatint gemaakt door de Spaanse schilder en etser Francisco de Goya. Hij produceerde het werk tussen 1797 en 1799. De ets beeldt Francisco de Goya zelf uit, die zijn hoofd begraaft in zijn armen terwijl uilen en vleermuizen hem omringen en aan lijken te vallen. De uilen staan symbool voor wijsheid en de vleermuizen staan symbool voor onwetendheid. De afbeelding toont mogelijk wat er kan gebeuren als rede wordt onderdrukt. (Wikipedia)

In dit boek tracht de auteur een aantal kritische vragen te beantwoorden, zoals wat zijn de consequenties van Darwins evolutietheorie voor ons mensbeeld? Wat te denken van de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen? Wat is het belang van onverschilligheid? Is de multiculturele samenleving een bedreiging of een verrijking? Wat is het lot van andersdenkenden, het ‘andere’ geslacht en anders geaarden binnen de islam? Wat heeft het gewelddadig jihadisme te maken met de islam? Zijn blanke mensen zich onvoldoende bewust van hun ‘witte privileges’?

Het denken van de auteur over mens en maatschappij wil vrij zijn van religieuze en ideologische dogma’s en vrij van anti- of pseudowetenschappelijke opvattingen. Dus in de geest van het Verlichtingsdenken, zoals de titel al aangeeft. Het boek is te koop of te bestellen in de boekhandel of te bestellen bij bol.com (19.95 euro).

Ronny De Schepper

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.