Ter gelegenheid van Halloween, bracht het Mercury Theatre geleid door Orson Welles op de Amerikaanse radio  een hoorspelversie van H.G. Wells’ War of the worlds, een sciencefictionverhaal waarin de mensheid door wezens van de planeet Mars wordt aangevallen. Welles streefde ernaar het hoorspel zo realistisch mogelijk te maken: zijn hoorspel leek een gewoon muziekprogramma op zondagavond, dat plots door steeds meer verontrustende nieuwsberichten werd onderbroken (“We interrupt this program for a special news bulletin!“). Sommige luisteraars raakten in de war en dachten dat New Jersey echt door marsmannetjes werd aangevallen.

Dat viel niet bij iedereen in goede aarde en Welles kreeg dan ook doodsbedreigingen. ’s Anderendaags was er de première van het toneelstuk “Danton’s dood”, waarbij Welles een monoloog had, helemaal alleen op scène, gevangen in een spotlight. Hij was toen echt bang om neergeschoten te worden. Op de eerste rij zat een man hem onheilspellend aan te kijken en op een bepaald moment maakte hij een beweging alsof hij iets (een revolver?) uit zijn zak zou halen. Het was echter enkel maar om zijn armen te kruisen en een welgemeende zucht van verveling te slaken. Het stuk was inderdaad een enorme flop. “Dat gebaar voelde uiteindelijk veel erger aan dan als hij had geprobeerd op mij te schieten!” vertelde Welles met de nodige zin voor overdrijving op de BBC-televisie.

Een dikke drie jaar later, op 7 december 1941, zat Welles opnieuw in de radiostudio voor een of ander programma. Ze waren nog maar goed bezig of iemand stormde de studio binnen en riep: “We interrupt this program for a special news bulletin!” Dat werd op gelach onthaald: wat flauw nu probeert Orson Welles die grap van drie jaar geleden nog eens uit te halen! In werkelijkheid kwam die man de aanval op Pearl Harbour melden, waardoor de Verenigde Staten ook betrokken raakte in de Tweede Wereldoorlog. Het was dus allesbehalve een grap…

Ronny De Schepper

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.