Mijn willekeurige woordenzoeker had deze keer “Kinflicks” van Lisa Alther voor mij in petto. De titel wordt in het Nederlands meestal niet vertaald (één uitgeverij claimt dat de “ondertitel” Dikker dan water is, maar het origineel heeft helemaal geen “ondertitel”), omdat het een woordspeling is. Skinflicks zijn pornofilmpjes en kin is familie. Het boek werd bij de publicatie in 1976 dan ook aangeprezen als “reinforces our newfound knowledge that women can and do write just as powerfully… and unsqueamishly about sex as men” (Cosmopolitan).

Mijn eerste idee was: oh my god! en dat op mijn leeftijd. Op de koop toe vond ik op het internet een foto (helaas met copyright, dus ik kan hem hier niet afdrukken) waarop mevrouw Alther (geboren in 1944) als twee druppels water lijkt op Jeanette Winterson, de schrijfster die haar net was voorafgegaan en waarvan ik “Kersen seksen” niet had kunnen uitlezen. Nee, niet wegens te veel seks of – godbetere – te veel feminisme of lesbianisme, maar gewoon omdat het lettertype te klein was voor mijn vermoeide ogen (dat van Kinflicks scheelt niet veel, moet ik er onmiddellijk aan toevoegen, dus wie weet met nog meer dan 500 bladzijden te gaan?). Op haar Wiki-pagina vind ik dan ook het omineuze tussenzinnetje: “All of her novels include lesbian or bisexual women characters.” De rest van die pagina laat ik aan het AI-robotje over en ik durf wedden dat het fameuze zinnetje niet zal voorkomen in de tekst die men mij zal voorschotelen…

Lisa Alther is een Amerikaanse auteur die bekend staat om haar romans en schrijfwerk. Ze is geboren op 23 juli 1944 in Kingsport, Tennessee, Verenigde Staten. Alther heeft verschillende romans, korte verhalen en non-fictiewerken geschreven waarin ze diverse thema’s verkent, zoals gender, seksualiteit en familiedynamiek.

Een van haar bekendste romans is “Kinflicks,” gepubliceerd in 1975. Dit boek is een semi-autobiografisch werk dat het verhaal vertelt van een jonge vrouw genaamd Ginny Babcock terwijl ze opgroeit, haar seksualiteit verkent en omgaat met haar familie en relaties. “Kinflicks” werd goed ontvangen door critici en was een belangrijke bijdrage aan de feministische literatuur van die tijd.

Lisa Alther heeft ook andere romans geschreven, waaronder “Other Women” en “Washed in the Blood.” Haar werken behandelen vaak complexe sociale kwesties en persoonlijke ontdekkingen, waardoor ze een gerespecteerde stem is in de hedendaagse Amerikaanse literatuur.

Wat heb ik u gezegd? Merkwaardiger is dat ook haar vriendschap met Doris Lessing is weggelaten, wat haar nochtans een uitgave in Engeland heeft opgeleverd en, wat erger is, een echtgenoot die in het soefisme is gespecialiseerd… Maar goed, mevrouw Alther “has the gift of the gab” (een omslachtige manier om te zeggen dat ze grappig is), dus dat zal wel helpen…

Ronny De Schepper

Een gedachte over ““Kinflicks” van Lisa Alther

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.