Marie-Noëlle de Callataÿ is een Belgische sopraan die deelnam aan ECOV 1986 en 7de werd in de Elisabethwedstrijd 1987.

Zij was toen overigens de jongste finaliste. Zij was door haar leraar Jules Bastin (lid van de jury) aangemaand om deel te nemen. Opvallend was toen al haar zeer zwak volume. Dat de pianiste zich inhield, dat kon de pers nog goedpraten (ieder heeft immers zijn of haar eigen pianist), maar dat het orkest hier veel stiller speelde dan bij de andere kandidaten wekte wrevel op. Sylvain Cambreling ging hier duidelijk in de fout, maar levensgezel Gerard Mortier liet zich niet van de wijs brengen: “Ik vrees dat ze nooit zal openbloeien.” Nadien debuteerde ze in “La Cenerentola” voor een “groot” gezelschap, nadat Clemeur haar had gezien als Susanna in het Résidence Palace, waar hij had gemerkt dat ze vooral veel aan haar volume heeft gewerkt. Dat klopt inderdaad en samen met een andere Belgische, Mireille Capelle, levert dit duo als de twee verwaande zusters een uitstekende prestatie. Nadien maakte ze ook grote indruk in “Ritorne d’Ulysse in Patria” van Monteverdi van de VLOS in de Gentse Vooruit en vooral als een uiterst jeugdige Cécile in “Les Liaisons Dangereuses” (1996). Als zeemeermin in “Oberon” (1998) viel toch opnieuw op dat haar stem nog altijd te zwak is.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “25 jaar geleden: Marie-Noëlle de Callataÿ in “Oberon”

  1. Radio 3 IN DE STAD Sint-Niklaas bracht ons in 1992 een cd met Koorliederen van Arthur Wilford (1851-1926). Mijn genummerd exemplaar 253/500 was een goede herinnering aan de Arthur Wilfordherdenking op 24 april 1977 in de Feestzaal van het gemeentehuis te Temse.
    De cd bevat “Liebeslieder im Mai” en “Herbstwinde”, met Marie-Noëlla de Callataÿ, sopraan / Lucienne Van Deyck, mezzo / John Vredeveldt, tenor / Werner Van Mechelen, bariton / Kristel Kessels en Alexander Leman, piano. Het BRTN koor stond o.l.v. Vic Nees. In 1994 werd de cd heruitgegeven, aangevuld met twee kamermuziekwerken uitgevoerd door het E. Ysaÿe Ensemble (met Guido De Neve, viool / Leo De Neve, altviool / Jan Sciffer, cello/ Christel Kessels, piano.)
    Van Marie-Noëllla de Callataÿ kocht ik nog “Original Arias for soprano, trumpet and organ” met Alain Roelant, trompet en Jan Van Landeghem orgel. Opgenomen in de Sint-Jozefkerk te Sint-Niklaas in augustus 1990.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.