Vandaag is het al 25 jaar geleden dat de Gentse cellist en componist Johan Van Weerst is overleden. Zijn overlijden heb ik destijds wel via een vreemde omweg vernomen…

Ik wilde namelijk voor iemands verjaardag een CD van Johan kopen, die ze t.g.v. een concert op de radio had gehoord. Dat bleek echter niet mogelijk te zijn omdat ze uitverkocht was. Daarom nam ik telefonisch contact op met de componist/uitvoerder en uit dat gesprek is heel wat interessante informatie voortgevloeid.
De muziek bleek namelijk gegroeid te zijn uit de balletvoorstelling “Quarteto” van José Besprosvany. In 1992 was deze in première gegaan, op basis van het boek van Marguerite Duras “La maladie de la mort”.
Op 30 augustus 1997 ging de Nederlandse versie in première in Limelight-Kortrijk (co-producent), gebracht door Viviane De Muynck met twee dansers en de componist zelf op cello. Limelight was ook de opdrachtgever voor de CD, maar zonder de tekst (waarvoor geen toestemming bestond) en – uiteraard – zonder het ballet, vond Van Weerst dat de muziek (voor één cello) een beetje mager was. Daarom heeft hij ze voor de CD bewerkt voor twee celli en zich ook nog wat andere vrijheden veroorloofd. Dat werd dan de CD Dix poèmes pour deux violoncelles opgenomen door hemzelf en Mark Lambrecht. We spraken af dat, aangezien hij in mijn buurt woonde (maar dan aan de andere kant van de Visserij), ik de CD bij hem thuis zou komen ophalen. Van Weerst was echter niet op de afspraak en ik was daar uiteraard nogal boos over tot ik hoorde dat hij… overleden was.
Johan Van Weerst werd in Gent geboren op 4 juli 1951 en studeerde eerst aan het conservatorium van Gent (notenleer) en daarna aan het conservatorium van Antwerpen (cello en kamermuziek). In 1977 startte hij zijn loopbaan als cellist in het orkest van de Opera van Gent, in 1979 werd hij daar solist. Toen in 1987 de Opera werd opgedoekt stapte hij niet mee in de nieuwe structuur en werd hij free-lance musicus.
Naast de genoemde CD werd postuum nog een tweede cd uitgebracht: Spiegels van Tijden voor drie celli, gespeeld door Ilja Laporev, Geert De Bièvre en Michel Boulanger (1999). Beide cd’s werden uitgegeven door Happy New Ears (www.happynewears.be).
Verder maakte hij o.a. de muziek voor een onderdeel van het Springfestival 1997 en voor Ensemble Leporello dat tijdens het Off Holland Festival 1990 gespeeld werd. Ook schreef hij de muziek voor een Canadese kortfilm: The Golden City (1998, regie: Moze Mossanen). Tenslotte maakte hij soms ook deel uit van de Simpletones. Deze groep maakte één lp: Einfach.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.