« Muziek is een onderdeel van een visie op kunst, is een fragment van een veel breder concept. Mijn muziek bereikt pas echt haar doel in combinatie met mijn uiterlijk, mijn kleding, de hoezen van m’n platen, de vormgeving van m’n shows ». Aan het woord is Grace Jones, de Marlene Dietrich van de jaren ’80. Zwart in plaats van Arisch, disco in plaats van Lieder, maar nog steeds erg koel en toch « von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt ».

Grace Jones kwam op 27 september 1981 naar de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen en op 4 oktober naar de Ancienne Belgique in Brussel. « Let op de twee totaal verschillende zalen », aldus het promotiemannetje van dienst. « Hiermee wil Grace duidelijk maken dat zij verschillende publieksgroepen aanspreekt, in Antwerpen het variété-publiek, inclusief disco’s en homo’s, en in Brussel het rock-publiek ».
De show van Grace Jones is niet zo maar een « optreden », het is een « one-man-show » (met drie muzikanten) met veel theateringrediënten (decor, belichting…). Grace Jones trad reeds eerder op in elite-clubs in de Verenigde Staten en in Frankrijk (*). Na een show in Parijs werd Grace aangevallen door 6.000 opgehitste fans, die haar de kleren van het lijf rukten. Grace werkte de show af terwijl Yves St. Laurent ter plekke een nieuw kledingstuk voor haar ontwierp.
In die periode tekende Grace Jones een platencontract bij Island en haar eerste twee elpees, « Portfolio » en « Fame », waren successen bij de discoliefhebbers.
Haar vondsten tijdens haar optredens bleven steeds weer bizar. Grace kwam de kijkers opvrijen in de zaal of snorde met een motorfiets door het publiek.
Vorig jaar kreeg Grace Jones dank zij de elpee « Warm Leatherette » ook erkenning bij de popliefhebbers. Haar versies van songs van de Pretenders, Roxy Music, Tom Petty, Jacques Higelin en anderen waren echte parels. Een paar maanden later haalde Grace opnieuw de krantenkoppen toen ze de BBC-1 journalist Russel Harty bijna KO klopte, omdat hij haar niet genoeg vragen stelde tijdens een rechtstreeks uitgezonden talkshow.
De elpee “Nightclubbing” werd opnieuw opgenomen in de Compass Point Studio’s in Nassau. Met de song « I’ve Seen That Face Before » was het hek helemáál van de dam…
Grace Jones was ook filmactrice. Het begon al in 1973 met “Gordon’s war”, maar de eerste film waarin ze echt opviel was “Conan the destroyer” uit 1984 met Arnold “my tits are bigger than yours” Schwarzenegger (zie bovenstaande foto). Een jaar later volgde de Bond-film “A view to a kill”, waarin ze – aldus diverse getuigenissen op de Internet Movie Database – zo goed als onuitstaanbaar was. Een jaar later had ze een opvallende rol in “Vamp”, maar – alhoewel ze geregeld films bleef maken – toen was het uit met de pret.
Toen ze in 2016 nog eens in ons land was, onthulde de 68-jarige zangeres dat ze ooit vijf jaar getrouwd was met een Belgische man. Amper één dag later reageerde ‘haar man’ Atila Altunbay in de krant Het Laatste Nieuws: “Het huwelijk met Grace is niet geldig want ik ben inmiddels zonder problemen hertrouwd.”
Wat een doorsnee avondje uit in discotheek Carré moest worden, draaide voor de toen 21-jarige Antwerpenaar Atila Altunbay uit op een vijf jaar durende romance met wereldster Grace Jones. “Ik had Grace meteen gezien”, zegt Altunbay. “Ik wilde indruk maken en keerde haar de rug toe. Dat bleek te werken want niet veel later zal ik met Grace in de vipruimte op een enkele meters van de leden van Clouseau. Tussen Grace en mij klikte het meteen, ook al kende ik haar amper. Ik wist helemaal niet dat ze zo’n grote vedette was!”
Na een kort verblijf keerde Grace terug naar de Verenigde Staten maar het duurde niet lang vooraleer de wereldster terug in België stond met een prangende vraag. “Ze vroeg me om bij haar in te trekken maar dat was niet evident”, vertelt Altunbay. “Ik studeerde marketing en wilde mijn toekomst niet op het spel zetten. Toen vroeg Grace mij om met haar te trouwen. Ik moet toegeven dat ik geaarzeld heb. Zij was 48, ik 21. Mijn vrienden zouden me gek verklaard hebben als ik het niet zou doen. Dus vertrok ik met haar naar Brazilië, waar we trouwden.”
Jaren na de romance werkt Altunbay bij Volvo Gent en is hij gelukkig getrouwd met een andere vrouw. “Ik denk niet dat het Braziliaanse huwelijk met Grace geldig was want we zijn nooit officieel gescheiden en toch kon ik zonder problemen hertrouwen.”

Ronny De Schepper

(*) In haar show zit ook een versie van “Amazing Grace”. Een beetje blasfemisch, want het is duidelijk welke “Grace” zijzelf “amazing” vindt…

Referenties
Ronny De Schepper, Grace Jones, De Rode Vaan nr.39 van 1981
Ila, Belgische echtgenoot Grace Jones: “Ik ben gelukkig hertrouwd”, Het Laatste Nieuws 24 mei 2016
Met heel veel dank aan Raymond Thielens

grace_jones-twelve_inch_fever
images

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.