Ik heb het altijd goed kunnen vinden met de vroegere Gentse burgemeester Daniël Termont, vooral dankzij onze gemeenschappelijke vriendschap met Piet Lampaert. Toen Termont echter n.a.v. de jongste gemeenteraadsverkiezingen verklaarde “geen burgemeester te willen zijn van de mensen die voor de N-VA hadden gestemd”, kwam er ipso facto een einde aan de vriendschap, aangezien ik in dat geval was. Toch wil ik hem bij deze verjaardag langs deze weg het beste wensen, aangezien hij de laatste tijd nogal wat problemen heeft met zijn gezondheid.

Tijdens het weekend van 8 tot en met 10 juli 1988 vierde het domein De Ceder te Deinze zijn vijfjarige bestaan. Aangezien ook de redactie van De Rode Vaan tot haar tevredenheid van de prachtige infrastructuur van dit domein reeds een aantal keren gebruik mocht maken, vond zij het niet meer dan passend om zich via een telefoongesprekje met directeur Daniël Termont bij deze viering aan te sluiten.
— Gezel Termont zet u eens gezellig de historiek van dit mooie domein uiteen!
Daniël Termont:
In 1902 is een oud kasteel met bijhorend domein hier in Deinze aangekocht door de Socialistische Coöperatieve. Dit initiatief van Anseele had als bedoeling een domein te verwerven waar de Gentse arbeiders terecht zouden kunnen om zich tijdens het weekend te ontspannen en eventjes tussen het groen te zijn. Dat is zo gebleven tot in 1933. Dan is het overgekocht door het nationale verbond van de socialistische mutualiteiten, waarbij het voornamelijk werd gebruikt als hersteltehuis voor TBC-patiënten en voor mensen die de mijnwerkersziekte hadden. Tijdens de oorlog kwam daar nog een bijkomende functie bij, want nogal wat mensen uit de verzetsbeweging zaten hier toen ondergedoken. Die functie van hersteltehuis werd na de oorlog weer opgenomen tot 1975/76, toen het leeg kwam te staan. Wanneer men dan in 1980 iets nieuws uit de grond wou stampen, heeft men dat kasteel afgebroken en De Ceder gebouwd. Dat is gebeurd na een grondig onderzoek in de Mutualiteit naar de noden. Daaruit bleek dat men op de eerste plaats behoefte had aan een vormingscentrum, ten tweede aan een vakantiecentrum dat volledig aangepast was voor mindervaliden en ten derde dat er bijkomende bedden nodig waren voor herstelvakanties, b.v. voor mensen die pas een zware operatie achter de rug hebben of mensen die depressief zijn.
— Maar te midden van deze mindervaliden en depressieven voelt niet alleen de r.v.-redactie zich thuis…
D.T:
Wij hebben inderdaad een erg heterogeen kliënteel. Zo behoren een aantal voetbalploegen uit eerste klasse tot onze vaste klanten : S.V.Waregem, K.V.Kortrijk, S.K.Beveren en ook A.A.Gent, dat nu helaas gedegradeerd is. Dat is dan om « in afzondering te gaan » zoals dat heet en dat is nu ook in de wielermilieus « in ». Zo krijgen wij geregeld de Hitachi-ploeg over de vloer en elk jaar komt tijdens de maand april de voltallige Amerikaanse 7-Eleven-ploeg hier logeren, dus ook met Andy Hampsten, die volgens mij de grootste kanshebber is om de Tour van dit jaar te winnen. En uiteraard komen ook de gehandicapte atleten van het B.O.I.C. hier vaak over de vloer. Maar daarnaast verlenen wij even goed onderdak aan provinciale voetbalploegen, plaatselijke judoclubs enz.
— Ook op cultureel vlak zorgt u voor de nodige animatie…
D.T.:
Dat is volgens mij inderdaad één van de zaken die mede de uitstraling van De Ceder hebben bepaald. Gedurende deze vijf jaar hebben wij niet minder dan 69 kunstenaars de kans gegeven hun werk hier tentoon te stellen. T.g.v. deze viering loopt er op dit ogenblik overigens een tentoonstelling met aquarellen van Albert Saverijs, die nog nooit aan het publiek werden vertoond, omdat ze uitsluitend in familiebezit zijn. Daarnaast zijn er uiteraard nog tientallen andere culturele activiteiten, zoals theatervoorstellingen enz.
— Wat uiteraard ook weer het geval zal zijn tijdens dit fameuze feestweekend. Een paar hoogtepunten misschien ?
D.T.:
Graag, want een volledige opsomming zou ons veel te ver leiden. Vrijdagavond starten we met een humoristische goochelaar, prof. Sarkos, maar het hoogtepunt ligt op zaterdag en zondag. Zaterdag is dat dan vooral de rechtstreekse uitzending door BRT2 van 10u tot 14u, wat dus wil zeggen achtereenvolgens « Buitenspel », waarin heel wat sportvedetten aanwezig zullen zijn, en daarna de « Vlaamse Top Tien » met de aanwezigheid van Will Tura, Paul Severs, Margriet Hermans en nog een tiental andere Vlaamse vedetten van gewicht. Tenslotte is er uiteraard de « BRT Top 30 », waarbij o.a. Ruth McKenny en Mario Mathy aanwezig zullen zijn en voor de rest wat playback-acts zullen optreden. Daarna is er in de loop van de namiddag nog een kindertheater, Geert Hoste, stuntman Joe Alcatraz enz. En ’s avonds is er een playbackwedstrijd voor kinderen, gevolgd door een groot bal met Pascal Laurent en het orkest The Seagulls. Zondag beginnen we in de voormiddag met een academische zitting voor genodigden en een feestmaaltijd voor mensen die daarvoor hebben ingeschreven. In de namiddag is er tenslotte een kunst- en ambachtenmarkt en nog allerlei animatie.
Dit feest is tevens het afscheid van Daniël Termont als directeur. Vanaf 1 september wordt hij immers federaal secretaris van de SM-Bond Moyson, arrondissement Gent-Eeklo. Hij wordt opgevolgd door Tijl Maes. Beiden wensen wij veel succes toe in hun nieuwe loopbaan.

Ronny De Schepper

Referentie
Jan Draad, Daniël Termont aan het lijntje, De Rode Vaan nr.28 van 1988

Deze mooie foto van de jonge Daniël Termont in 1958 komt uit de bijlage “De jeugd van Gent” bij de krant “De Gentenaar” van 22/11/2010. In het boekje zelf staat er bij de foto “copyright Daniël Termont”, maar op de keerzijde van de bijlage staat er dat de uitgever zijn schriftelijke toestemming moet geven voor een overname. Daarom stuurde ik een mailtje naar de burgemeester met de vraag of hij dan soms zijn rechten had afgestaan. Dit was zijn antwoord: “Ik ben er mij niet van bewust dat ik de rechten zou hebben afgestaan. U mag ze gerust gebruiken.” Vandaar dus. Met dank aan de burgemeester en eigenlijk toch ook aan De Gentenaar omdat ik via die bijlagen kennis mocht maken met deze en nog vele andere mooie en leuke foto’s uit Gent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.