De Nederlandse actrice, cabaretière en zangeres, Wieteke van Dort, die vooral bekend is geworden door het Nederlands-Indische personage Tante Lien (foto FaceMePLS), viert vandaag haar tachtigste verjaardag. Haar nummer “Arm Den Haag” is één van mijn absolute favorieten. Het refrein “Ach kassian, het is voorbij, Kassian, het is voorbij: Den Haag, Den Haag, de weduwe van Indië ben jij” kan mij nog altijd tot tranen bewegen. Akkoord, mijn herinneringen aan Den Haag hebben eigenlijk helemaal niets te maken met het koloniale verleden, maar ook voor mij behoort “mijn” Den Haag definitief tot het verleden…

Louisa Johanna Theodora Van Dort werd geboren in Soerabaja in het toen door Japan bezette Nederlands-Indië. Toen ze zich op veertienjarige leeftijd (1957) in Nederland bevond, werd door Soekarno het buitenlands bezit genationaliseerd en bleven de Van Dorts noodgedwongen in Nederland.
In 1958 werd haar dichtbundel Handen gepubliceerd door uitgeverij Nijgh en van Ditmar en verscheen ze in kranten en op de radio als “jongste dichteres van Nederland”. Naderhand verliet ze het Johan de Witt Lyceum in Den Haag zonder diploma. Omdat ze te jong werd bevonden voor de toneelacademie volgde ze eerst een opleiding tot kleuterleidster. Daarna volgden alsnog een tweetal jaren op de toneelschool, maar ook die sloot ze zonder diploma af. Desondanks kon ze terecht bij de Nieuwe Komedie/Toneelgroep Arena.
Na vier jaar kwam Van Dort terecht als cabaretière bij Wim Kan en Corry Vonk. Na haar huwelijk met Theo Moody concentreerde ze zich met veel succes op radio en televisie. Zo speelde ze met onder andere Willem Nijholt in het jeugdtelevisieprogramma Oebele. In De Stratemakeropzeeshow met Aart Staartjes en Joost Prinsen was zij de ‘deftige dame’. Van 1976 tot 1978 presenteerde Wieteke van Dort het radioprogramma Radio Lawaaipapegaai en van 1978 tot 1982 presenteerde ze het vervolg op televisie, Papelagaaiwaai.
In 1979-80 zond de KRO een liedjesprogramma uit met de titel Kun je nog zingen, zing dan mee, met onder andere Wieteke van Dort en Willem Nijholt. In 1978 verscheen hiervan een lp, veel later ook een cd. Van 1979 tot 1981 speelde zij in de televisieserie J.J.De Bom voorheen De Kindervriend, de rol van Titia Konijn. Het schrijverscollectief bestaande uit Hans Dorrestijn, Karel Eykman, Ries Moonen, Fetze Pijlman, Jan Riem en Willem Wilmink schreef de teksten. Ook het televisieprogramma Het Klokhuis waarin Wieteke van Dort meedeed werd door het schrijverscollectief van tekst voorzien.
Tussen januari 1979 en februari 1981 presenteerde zij voor de VARA De Late Late Lien Show, een humoristisch programma voornamelijk gericht op Indische Nederlanders. De afleveringen bevatten sketches, liedjes, traditionele dansen en verhalen rond nostalgie en heimwee naar het oude Nederlands-Indië. Ook in later jaren trad zij nog vaak op als Tante Lien, zo o.a. in De weduwe van Indië, waar ik haar heb leren kennen.
In de serie ’t Schaep met de 5 pooten (2006) speelde Van Dort een gastrol als Manja Wegenwijs. Ze was ook te zien in de laatste aflevering van TV Comeback van Omroep MAX. Er wordt onder meer een kijkje in haar huis genomen.
Helaas verneem ik nu ook dat Van Dort een aanhangster was van Jomanda. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1994 stond ze als vierde op de lijst van de Natuurwetpartij. Deze nieuwe partij behaalde echter geen zetel.
Leuker nieuws is dat Wieteke van Dort nauw verbonden is met de Efteling in Kaatsheuvel. Ze heeft voor het park vele sprookjes ingesproken, waaronder Roodkapje, De rode schoentjes, Hans en Grietje, Het Volk van Laaf en de put van Vrouw Holle. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.