Monica Huggett (born 16 May 1953 in London) is a British conductor and leading baroque violinist.

At the age of 16, Huggett started studying the violin at the Royal Academy of Music, London, with Manoug Parikian and Kato Havas, and the baroque violin with Sigiswald Kuijken.
She co-founded and served as leader of the Amsterdam Baroque Orchestra under Ton Koopman from 1980 to 1987 has worked with Christopher Hogwood at the Academy of Ancient Music; with Trevor Pinnock and the English Concert. But she also toured the US in concert with James Galway.
She has served as the director of The Hanover Band, guest director of the Arion Baroque Orchestra, Montreal; Tafelmusik, Toronto; the Orchestra of the Age of Enlightenment; the Los Angeles Chamber Orchestra; Philharmonia Baroque, San Francisco; the Norwegian Chamber Orchestra and Concerto Copenhagen.
Huggett continues as artistic director of the Portland Baroque Orchestra and of the Irish Baroque Orchestra and is guest director of the Seville Baroque Orchestra. She also founded the baroque Ensemble Sonnerie and Hausmusik London as a chamber ensemble which concentrates on Romantic music.
Het Reflexe–label van EMI Classics bestaat sinds enkele jaren niet meer, maar dat wil niet zeggen dat men de opnames voor dat label een stille dood laat sterven in duistere archiefdozen. Het ensemble « Hausmusik London » met de naar ons oordeel nog steeds onvolprezen violiste Monica Huggett speelt het Strijkkwintet nr.1 op.18 en het Octet op.20 van Felix Mendelssohn. De opname dateert van ’90, maar werd nu heruitgegeven. Een uitvoering van de zuiverste soort. Huggett en haar companen bieden een Mendelssohn van zuiver lijnwerk. Ontdaan van vals sentiment. Het Octet was toentertijd trouwens een puur experiment. Het blijft tot op vandaag een van de betere in zijn soort.

Ronny De Schepper

Referenties
Stéphane Godefroid, Mendelssohn, Het Laatste Nieuws 16 september 1995.
Hausmusik London, « Mendelssohn », Virgin Veritas 5 45168 2.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.