Vaak wordt er gesuggereerd dat John Lennon en Paul McCartney niet meer door één deur konden, van zodra er zich problemen begonnen voor te doen bij The Beatles. Dat is echter niet zo. Vandaag is het b.v. 55 jaar geleden dat John en Paul, tesamen, het Amerikaanse filiaal van hun platenfirma Apple ging inhuldigen. Bij die gelegenheid ontmoet Paul voor de tweede keer Linda Eastman. Deze keer beginnen ze ook een verhouding die zal stand houden tot de dood van Linda in 1998.

Alhoewel de verhouding tussen Paul McCartney en actrice Jane Asher lange tijd “a match made in heaven” leek te zijn, bleek “the love of his life” uiteindelijk toch de Amerikaanse fotografe Linda Eastman te zijn. Omwille van haar beroep ontstond al vlug het misverstand dat ze een afstammelinge was van de Eastman-Kodak-familie. Dat was dus weliswaar verkeerd gedacht, maar toch was ze “van rijke komaf”.
Zoals gezegd was Linda een bekend fotografe in de rock’n’roll scene (in de biopic die na haar dood werd gemaakt, wordt gesuggereerd dat ze o.m. met Jim Morrison van The Doors een verhouding heeft gehad). Op die manier leerde ze in 1967 Paul McCartney kennen tijdens het maken van foto’s voor het boek Rock and Other Four Letter Words, al zal het dus nog een jaar duren vooraleer ze een verhouding beginnen.
Op een week tijd trouwen zowel Paul en Linda (12 maart 1969) als John en Yoko (20 maart). Linda Eastman had toen reeds een dochtertje (Heather). Samen hebben ze dan nog Stella, Mary en James. Mary werd genoemd naar Pauls moeder, die overigens ook “optreedt” in “Let it be” (en dus niet de “Moeder Gods”, zoals gelovigen zo graag willen beweren). Paul is er fier op dat hij zijn kinderen gewoon naar een rijkschool in Sussex heeft gestuurd en niet naar privé-onderwijs.
Dit huwelijk krijgt ook een plaatsje in de mythe dat de “echte” Paul McCartney zou zijn gestorven op 9 november 1966. The Beatles zouden dan Pauls dood willen geheimhouden door hem te vervangen door de winnaar van een “look-alike”-wedstrijd, de 23-jarige Amerikaanse student William Campbell, van wie naderhand nooit meer iets werd vernomen, maar in de States zou hij wel het lief zijn geweest van Linda Eastman. Volgens de mythe zou Linda dus gewoon met haar oud lief zijn getrouwd. De legende wil dan verder dat John het niet met de “opvolger” kon vinden en via allerlei cryptische teksten dit probeerde duidelijk te maken.
Na het uiteenvallen van The Beatles in 1970 leerde Paul Linda keyboards spelen, zodat ze samen op tournee konden gaan met de groep Wings. Hoewel de muzikale talenten van Linda door veel muziekcritici bekritiseerd werden (cfr. de bootleg die werd uitgebracht van haar “bijdrage” uitgefilterd tijdens de Wings-concerten), begon Linda haar eigen muziek te schrijven en op te nemen. Haar album Wide Prairie werd postuum uitgebracht in 1998.
Linda McCartney was een voorvechtster van dierenrechten. Ze liet haar man kennismaken met het vegetarisme en maakte vleesloos dieet populair met haar kookboeken en haar productreeks ingevroren vegetarische maaltijden. In 1991 richtte ze hiervoor het bedrijf Linda McCartney Foods op. De Britse wielrenner Julian Clark vormde in 1998 de professionele wielerploeg Linda McCartney Racing Team, gesponsord door Linda McCartney Foods. Sean Yates was ploegleider. De renners van het team waren contractueel verplicht om vegetarisch te eten. Kort daarop werd bekend dat Linda Eastman aan borstkanker leed. Toen ze in april 1998 in Santa Barbara (Californië) overleed, doekte Paul McCartney de ploeg op. Julian Clark werd later in 2011 tot drie en een half jaar cel veroordeeld voor oplichting.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.