Johnny Hoogerland (Zwolle, 13 mei 1983) is een Nederlands voormalig wielrenner, die vooral bekend is door zijn val in de Ronde van Frankrijk van 2010 (zie bovenstaande foto).

Als achttienjarige won Hoogerland de Ronde van Vlaanderen voor junioren. Later werd Hoogerland 2e in Parijs-Roubaix voor beloften. In 2009 werd hij bekend bij een groter publiek door zijn 12e plaats in de Ronde van Vlaanderen en zijn winst in de Driedaagse van West-Vlaanderen. In het najaar reed hij een sterke Ronde van Spanje, waar hij mee ging met vele ontsnappingen. In de achtste etappe bleek dat hij ook aanleg heeft voor het klimmen, toen hij tegen de verwachting in lang bij klimmer David Moncoutié kon blijven. Hoogerland beëindigde deze Vuelta, zijn eerste grote ronde, op de 12e plaats in het eindklassement. Hoogerland werd mede dankzij dit optreden geselecteerd voor het wereldkampioenschap in Mendrisio. Tijdens dit WK was Johnny veelvuldig in de aanval, en nadat hij zijn hulp aan Karsten Kroon had aangeboden, mocht hij voor zijn eigen kans gaan. Met een 14de plaats was hij de beste Nederlander in Mendrisio. Het wielerseizoen 2009 kreeg nog een staartje toen Hoogerland werd genomineerd voor de titel “wielrenner van het jaar”, die uiteindelijk werd gewonnen door Robert Gesink.
Na zijn topjaar besloot Hoogerland in de winter hard te trainen, om zo nog meer progressie te kunnen boeken voor het volgende seizoen. 2010 werd echter niet wat Hoogerland ervan had verwacht. De inwoner van Yerseke had de pech dat zijn ploeg Vacansoleil niet mocht deelnemen aan de grote wedstrijden, waardoor hij niet kon schitteren in de wedstrijden die hem een jaar eerder groot hadden gemaakt.
Na dit seizoen werd Vacansoleil toegelaten tot de UCI World Tour, waardoor de ploeg nu wél aan alle grote wedstrijden mocht deelnemen. Hoogerland koos ervoor de Vlaamse klassiekers te laten schieten en zich volledig te richten op de heuvelklassiekers in april. Nadat de resultaten in zijn voorjaarsweek tegenvielen richtte Hoogerland zich op de Ronde van Italië. Ook hier zat het de Zeeuw in eerste instantie niet mee. Hij kampte met bronchitis en was niet in goede conditie. In de achtste etappe liet hij echter zien wel degelijk over goede benen te beschikken. In de bergetappe naar Montevergine di Mercogliano wist hij het gat tussen de kopgroep en het peloton in zijn eentje te dichten.
In zijn eerste Ronde van Frankrijk wist Hoogerland tweemaal de leiding in het bergklassement te veroveren. Tijdens de negende etappe werd Juan Antonio Flecha zijdelings geraakt door een auto van France Télévisions en hij nam Hoogerland mee in zijn val. Beiden maakten op dat moment deel uit van een kopgroep. Hoogerland – op dat moment virtueel leider in het bergklassement – werd gelanceerd en belandde in een hek met prikkeldraad.
Hoogerland liep diepe snijwonden op, maar kon de etappe toch uitrijden. Na afloop kreeg hij alsnog de bolletjestrui omgehangen en kreeg hij, samen met Flecha, de prijs voor de strijdlustigste renner van de dag. Later zou blijken in het ziekenhuis, dat er 33 hechtingen nodig waren om zijn wonden te dichten.
De dag nadien volgde een rustdag, waarna Hoogerland in de tiende etappe weer opstapte. De val, de bolletjestrui, de aanvallende rijstijl en zijn karakter maakten Johnny Hoogerland bijzonder populair in Nederland. Diverse (internationale) media verklaarden de renner tot held. De band Torres Blues schreef speciaal voor Hoogerland een nieuwe tekst op de rock’n’roll-klassieker ‘Johnny B.Goode’. Een paar dagen na het ongeluk heeft de chauffeur van de auto zijn excuses aangeboden aan zowel Flecha als Hoogerland. Ruim drie jaar later, in de herfst van 2014, trof Hoogerland een schikking met de verzekeraar waar de bij de aanrijding betrokken auto was verzekerd .
In 2012 reed Hoogerland een sterke Tirreno-Adriatico. Hij eindigde als vijfde in het algemeen klassement. In tegenstelling tot het voorgaande seizoen, ging hij niet van start in de Giro.
Begin februari 2013 werd Hoogerland terwijl hij op training in het Spaanse Villajoyosa was aangereden door een auto. Hij belandde op de intensieve zorg. Een week eerder was hij tijdens de GP d’Ouverture La Marseillaise al aangereden door een televisiemotor. De aanrijding in Spanje bezorgde Hoogerland vijf gebroken ribben en een gekneusde lever. Hoogerland maakte in april zijn rentree in het peloton tijdens de Ronde van Romandië. Twee maanden later werd hij Nederlands kampioen op de weg in Kerkrade.
In 2014, na het stoppen van Vacansoleil als sponsor, ging Hoogerland, net als ploeggenoot Kenny van Hummel, voor Androni rijden. Het succes de jaren ervoor haalde hij echter niet meer. Na één seizoen in Italiaanse dienst vertrok Hoogerland naar Roompot-Oranje Peloton. In september 2016 kondigde hij aan na dit seizoen als profrenner te stoppen. Sindsdien heeft Hoogerland zijn fiets ingeruild voor een paar hardloopschoenen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.