Het is vandaag ook al 35 jaar geleden dat Gaston Desnerck is overleden. Hij was vooral gekend als conservator van het Visserijmuseum in Oostende, maar in 1983 verwelkomde ik hem in De Rode Vaan als auteur van ons zomers vervolgverhaal.

Trek aan de riemen, wij varen! Welkom, Gaston Desnerck! Een traditie van lang geleden wordt in de zomer van 1983 weer opgenomen (op veler aanvraag) in De Rode Vaan: een vervolgverhaal! En daarvoor hebben we een beroep gedaan op Gaston Desnerck. Deze zeventigjarige Oostendenaar kan immers moeilijk een debutant in het genre worden genoemd. Van hem publiceren wij “Een kleine Oostendenaar in een grote oorlog”, een autobiografische roman over de tijd die hij in krijgsgevangenschap doorbracht.

Verder heeft Desnerck reeds volgende publicaties op zijn naam staan: “’t Water trekt” (een vissersnovelle), “Het product” (een psychologisch werkje), “Vlaamse visserij en vissersvaartuigen” (een standaardwerk samen met z’n zoon Roland, de auteur van het Oostends woordenboek), “Modelbouw” (zijn hobby) en “Strandvisserij” (samen met M.Vermoote). De meeste van deze werken zijn echter uitverkocht.

En we blijven trekken. Nu echter niet langer uitsluitend langs de waterkant, maar ook het binnenland in, op de fiets of met de rugzak op de … nou ja, niet op de buik, dat spreekt voor zich. Raf Trekker is de naam en hij leidt u acht weken aan de hand door Vlaanderland. Nu eens niet naar het hutje op de hei of waar
het lied der branding ruist bij dag en nacht of waar in het bronsgroen eikenhout de vogelen fluiten of omgekeerd. Want dat romantische Vlaanderen, of liever die pseudo-romantische benadering die kennen we allemaal. Raf Trekker leidt ons dan ook naar wat eens Vlaanderens glorie (en miserie) uitmaakte: z’n industrie. Een archeologische speurtocht die ons kriskras langs Vlaamse wegen voert.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.