Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat Herman Pijfers is geboren. Ik kende de man niet, al was één van mijn geliefde jeugdboeken “Bas Banning en de Tour de France” van zijn hand. Die heeft hij echter geschreven onder het pseudoniem A.van Aardenburg. Ik ben pas heel recent erachter gekomen dat het dus eigenlijk om deze Nederlandse journalist en uitgever ging.

Herman Pijfers werd geboren in Rotterdam en is begonnen als journalist, vooral bij het tijdschrift “De Katholieke Illustratie”. Toen er in 1958-59 een conflict ontstond over de godsdienstige richting van dat blad was Pijfers van mening dat het lezerspubliek van de K.I. aan het vergrijzen was. “Men had geen lezers onder de jonge mensen. Het was te veel een gezelligheidsblad. Je zag in die tijd al de symptomen van de veranderingen in de katholieke wereld. Maar de K.I. bleef knus en behoudend. (…) Ik heb toen gepleit voor het brengen van levende thema’s die het uitzicht zouden verruimen.”

Zijn zienswijze werd echter niet gevolgd en dus stapte hij over naar uitgeverij ‘De Fontein‘ te Utrecht, waar hij redacteur werd. Hier verzorgde hij de Ambo-reeks. In 1963 werd hij met Ambo zelfstandig uitgever. “De Fontein”, aldus Pijfers over de verzelfstandiging, “bracht romans, ontspanningslectuur. Om te voorkomen dat Ambo zou worden beschouwd als een voortzetting van die richting werd een aparte NV in het leven geroepen.” Voor Pijfers was Ambo ‘in eerste instantie (…) voor het informatieve boek. (…) Voor mensen die voor het christendom in de meest ruime zin zijn geïnteresseerd.’ Gevraagd of uitgeverij Ambo N.V. nog wel een ‘katholieke signatuur’ had, antwoordde Pijfers: ‘Ik ben de enige directeur. Ik ben katholiek. Dat bepaalt mijn belangstelling. Maar ik ken net zo min een katholieke uitgeverij als ik een katholieke tram ken.’
Over de verhouding tussen zijn uitgaven en zijn eigen smaak: ‘Ik geef vijfentwintig titels per jaar uit. (…) Nee, ik sta niet achter iedere bladzijde die ik uitgeef. Dat kan ook niet, maar je moet een auteur in zijn waarde laten.’

Herman Pijfers was, onder het pseudoniem A.van Aardenburg, ook verantwoordelijk voor de Bas Banning-reeks (‘spannende avonturen van een doodgewone jongen’) die in de jaren 1956-1962 bij uitgeverij de Fontein verschenen zijn. Mede door de spannende afbeeldingen van J.Giling op de omslagen, kende de serie meteen een grote populariteit. In de jaren zestig werden de boeken ook in de vorm van vier omnibussen aangeboden. In de jaren zeventig en tachtig verschenen vijf door anderen geschreven nieuwe avonturen, de laatste vier bij een andere uitgever. 

Was de hoofdpersoon op de oorspronkelijke afbeeldingen een van sproeten voorziene middelbare scholier, nu is hij een adolescent met bakkebaarden. Hij werkt nu ook als journalist bij de krant, hoewel hij liever bij de televisie zou werken. Vanaf 1983 verschenen bij A.W. Bruna Uitgevers te Utrecht vier delen als Zwarte Beertjes, waarmee Bas Banning nu ook een leven als pocketboek beschoren was. De schrijversnaam A.van Aardenburg werd bekort tot A.van Aarden, waarachter niet meer de oorspronkelijke auteur van de serie schuilging. In 2010 werd op initiatief van de oorspronkelijke auteur Herman Pijfers een begin gemaakt met het uitbrengen van de oorspronkelijke twaalfdelige reeks als ebook. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.