Schitterend dubbelinterview met Louis Tobback (foto Filip Naudts via Wikipedia) en Bart De Wever nu bijna vijftien jaar geleden in Humo. Zonder het ideologisch over alles eens te zijn met deze twee personages, moet ik toegeven dat ik voor beiden een beetje een boontje heb. Ik heb dan ook ten volle genoten van het vuurwerk. Met een lichte voorkeur voor Keizer Louis uit Leuven (*). Maar dat wil daarom niet zeggen dat hij zo maar mag liegen, hé! Op het einde gaat het bijvoorbeeld over Jean-Marie Dedecker en daarover sneert Tobback: “Ik ben toch nooit een fan geweest van Dedecker, hè, of wel?”

Toch wel, mijnheer Tobback. Of wat was dat anders zo’n 25 jaar geleden met die bijeenkomst van alle onderdelen van de socialistische beweging in dat gebouwencomplex van de Nieuwe Scène in Antwerpen? Wie was daar de grote vedette op een ludiek debat van CSC-Vormingswerk? Jean-Marie Dedecker, inderdaad. Maar ik geef toe, dat wil eigenlijk nog niets zeggen. Als men Jean-Marie Pfaff als spreker had gevraagd, dan was die wellicht óók gekomen. Maar als brave werkmens op die bijeenkomst, wie zie ik daar in de coulissen samen druk overleggen? Jawel, mijnheer Tobback: gij en Dedecker. En oh nee, ik denk inderdaad niet dat gij “een fan” zijt van Dedecker. Toen niet en nu niet. Maar als voorzitter van de SP dacht gij hem toen wél voor uw wagen te kunnen spannen. Dààr ben ik wel vast van overtuigd. En dat het niet gelukt is, is zelfs nog jammer ook, als men het huidige politieke spectrum overschouwt.
Je zou natuurlijk kunnen zeggen: wat heeft een rechtse zak als Dedecker bij een partij als de SP te zoeken? En ook dat zou zeker een terechte vraag zijn, ware het niet dat de SP al lang geen linkse partij meer is, hé! Conner Rousseau, Caroline Gennez, Freya Vandenbossche en al die andere yuppies: laat me niet lachen, hé, ’t doet zo al zeer genoeg!

Ronny De Schepper

(*) Dat zou enkele jaren later wel veranderen! Toch is Louis bij mij altijd in de bovenste schuif blijven liggen. Al was het maar omdat hij van iemand, mij wel bekend, ooit heeft gezegd: “Die verdient meer dan een volksvertegenwoordiger en wat doet die eigenlijk?”

Een gedachte over “Louis Tobback wordt 85…

  1. Het zelden zo eens geweest met een blogfragment. Waar zitten ze, de socialisten? Ze komen van een tennisveld, ze zijn uit een ministers- of managersbroek geschud, ze hebben een reclamebureau of verkopen vlot cafés. Geen enkele ervan heeft ooit een fabriek vanbinnen gezien. En dan verbaasd dat ze zelfs in periodes dat ze de tijdsgeest helemaal mee hebben (de tsjeven en de blauwen nationaliseren banken, godbetert) in opiniepeilingen niks meer voorstellen. C’est la lutte finale?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.