Tokyo Tapes is the first live album by German hard rock band Scorpions and their final album released by RCA Records. Tokyo Tapes includes songs from all Scorpions’ albums released before 1978, which were recorded at Nakano Sun Plaza (Tokyo’s Nakano Ward, Japan) on 24 and 27 April, during the band’s Japanese tour in 1978. These shows were guitarist Uli Jon Roth’s last performances with the band, who had announced his departure after the release of the studio album Taken by Force.

Deze Duitse groep heeft dus helemaal niks te maken met de Engelse jongens die in de jaren zestig “Hello Josephine” gilden. Tenzij misschien dat gillen… Op muzikaal gebied staan het simplistische Engelse rockstramien en de barokke heavyrock-gitaargrepen van deze Sauerkrautjongens echter in schrille tegenspraak. Wij houden helemaal niet van hardrock, maar deze live-elpee wist ons toch twee plaatkanten te bekoren. Is het wegens het nogal eigenaardige effect dat een Duitse groep Japanse tieners (want daar is het opgenomen) in vervoering brengt met Angelsaksische klanken? Is het omdat dit zeven, acht jaar eerder zeker dagelijkse kost zou geweest zijn in “Twiggy’s” of “Gringo’s” zaliger gedachtenis? Is het omdat onze fotograaf mij onlangs verweet een oude zak te zijn die geen lawaai meer kan, appreciëren? Wordt het tijd om mijn oren te laten uitspuiten? Allemaal mogelijkheden, één zekerheid : een dubbelelpee is er teveel aan (al is de prijs wel aan de lage kant).

Ronny De Schepper

Referentie
The Scorpions, Tokyo tapes, RCA CL 28 331, 390 fr.

P.S. Later zou ik helemaal wèg zijn van het Japanse nummer “Kojo no tsuki”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.