Dertig jaar geleden overleed de Vlaamse toneel- en operaregisseur Leo (Jo) Dua.

Hij volgde een acteursopleiding aan het Conservatorium van Antwerpen, maar werkte vooral als regisseur. Hij debuteerde bij de Studio Nationaal Toneel in Antwerpen. Sinds het einde van de jaren vijftig werkte Dua bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en deed daar in 1958 zijn eerste operaregie. Jo Dua begon zijn Nederlandse carrière als regisseur bij de Nederlandse Opera Stichting in het seizoen 1966-1967 met Bergs ‘Lulu’. In de jaren zeventig regisseerde hij een aantal stukken bij het NTG: “De misantroop” (73-74) en “Mirandolina” (74-75). Daarna was hij vooral actief bij de Opera voor Vlaanderen. Daar bracht hij o.m. een mooie “Cavalleria Rusticana” van Mascagni en een Pergolesi-Cimarosa-programma, waarin hij een functioneel gebruik maakte van het sobere maar mooie decor van Andrei lvaneanu. De « vondst » om van Cimarosa’s kapelmeester een halfgare « bezetene » te maken, was meer dan geslaagd, mede dankzij de schitterende vertolking (ook vanuit theatraal oogpunt) van Herman « de Funès » Bekaert en van een geïnspireerde leiding van het overigens uitstekend spelende Gentse orkest. De laatste jaren was Jo Dua vooral actief in de vrije sector. Hij werkte voor Jos Brink, John van de Rest en Joop van den Ende, maar regisseerde in het seizoen 92-93 ook “Van de brug af gezien” van Arthur Miller in de KNS. Jo Dua werd een groot aantal prijzen toegekend: de Bert Leysenprijs, de Koningin Astridprijs, de HeLeNa-prijs (voor zijn regies) en Le Prix du Brigadier van de Belgische Vereniging van Toneelmeesters en Theatertechnici. Jo Dua werd 67 jaar.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Jo Dua (1926-1993)

  1. Jo Dua was een schitterend leermeester betreffende toneelregie én een beminnelijke persoonlijkheid. Zeer gevoelig, begaan met de studenten, intelligent – combinatie scènisch beeld en psychologische ontleding van personages (en gebeuren) was essentieel. Zo heb ik hem mogen ervaren, ‘ontmoeten’, in het RITCS toen hij er doceerde.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.