Vandaag is het al twintig jaar geleden dat ik Chris Morton, de zanger van Zuid-Afrikaanse afkomst, heb ontmoet op een verjaardagsfeestje van een gezamenlijke kennis, die samen met hem in het Gentse rugbyteam speelde. Chris stond op dat moment volop in de belangstelling omdat hij pas was afgevallen in de eerste editie van Idool, de zangwedstrijd die toen enorm populair was. Het zou hem een vijfde plaats opleveren, maar toch is het nadien opvallend stil rond hem geworden. Hoe zou het nog met hem zijn? Treedt hij nog op als zanger? Het enige wat ik over hem heb gevonden is een stukje uit Het Nieuwsblad van 17 januari 2004.

Chris D.Morton (25), Gentenaar met Zuid-Afrikaanse roots, wil naar het Eurovisiesongfestival. Zondagavond treedt de inwoner van Sint-Amandsberg aan in de eerste preselectie voor Eurosong 2004. Chris Morton raakte vorig jaar bekend door zijn deelname aan Idool 2003. “Die wedstrijd heeft voor mij veel deuren geopend,” bekent de sympathieke jongeman.
Chris D.Morton werd in Gent geboren als zoon van een Zuid-Afrikaanse vader en een Belgische moeder. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Zuid-Afrika, waar hij achttien jaar zou wonen. Zeven jaar geleden keerde Chris naar Gent terug. Vorig jaar kwam hij in de kijker met zijn deelname aan het VTM-programma Idool 2003. Zondagavond waagt hij zijn kans in Eurosong 2004.
– Hoe raakt iemand die bijna zijn hele leven in Zuid-Afrika woonde, geïnteresseerd in het Eurovisiesongfestival?
Chris Morton:
“Je gelooft het niet, maar het Songfestival komt ook in Zuid-Afrika op de buis. Mijn moeder volgde het elk jaar. Zij is nu al heel trots dat ik deelneem aan de preselecties.”
– Waarom heb jij je ingeschreven?
“Ik wou alleen meedoen als ik een liedje vond dat paste bij het gebeuren. Het mag geen feestnummer zijn. Op een Songfestival moet het een sterkere, meer internationale boodschap hebben. Ik had nog een nummer liggen dat ik samen met mijn vader geschreven had (de vader van Chris is professioneel zanger, nvdr). Every dead soldier is een anti-oorlogsong. Het is een lied dat in alle landen iets moet zeggen.”
– Wat is er met jou gebeurd sinds Idool 2003?
“Ik heb twee singles uitgebracht. Sweet Angel Valentine is nu hittip op Radio 2. Idool 2003 heeft veel deuren geopend. Ik was voor Idool al met muziek bezig, maar dankzij het programma kreeg ik de kans om eigen nummers uit te brengen. De mensen zijn plots geïnteresseerd in wat je te bieden hebt. Ik heb het geluk gehad, maar er loopt nog veel talent rond in België dat nog niet ontdekt is.”
– Engels is jouw moedertaal, maar je spreekt bijzonder vlot Nederlands.
“Ik ben al zeven jaar terug in België. Ik heb hier regentaat Engels-Zedenleer-Informatica gestudeerd. Dat helpt om de taal aan te leren. Gents kan ik nog niet. Ik versta het wel, maar het zou lachwekkend zijn, mocht ik het proberen spreken. Maar ik zou in België in geen andere stad willen wonen dan in Gent.” (DIH)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.