Vandaag is het 105 jaar geleden dat Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen, tijdens de Eerste Wereldoorlog bekend als de Rode Baron, door een kogel in het hart werd getroffen, toen hij de Canadees Wilfrid May laagvliegend achtervolgde. De baron was op dat moment al legendarisch omdat hij zelf tachtig vijandelijke vliegtuigen had neergeschoten.

Een aantal soldaten beweerden hem neergeschoten te hebben. Uit onderzoek dat door Discovery Channel werd uitgevoerd voor een documentaire over Von Richthofen, bleek dat ene Snowy Evans, waarover verder weinig bekend is, het dodelijke schot heeft gevuurd.
Het verlies van Von Richthofen was een verpletterende slag voor het Duitse moreel.
Het bevel over het “Flying Circus” werd op 22 april 1918 overgenomen, nee, niet door Monty Python, maar door Hauptmann Wilhelm Reinhard, die op zijn beurt, na een fatale testvlucht, op 7 juli 1918 werd opgevolgd door de latere nazi-leider Hermann Göring.
De Rode Baron lag aanvankelijk begraven op de begraafplaats van Fricourt maar werd al snel herbegraven op het Invalidenfriedhof te Berlijn waar andere Duitse oorlogshelden begraven liggen. In 1975 werd hij definitief te ruste gelegd in het familiegraf in Wiesbaden.
Maar waarom besteed uitgerekend ik, die bekend sta als pacifist, nu aandacht aan zo’n sabelsleper? Wel, dat heeft alles te maken met de stripfiguren Peanuts van Charles Schulz. Die stripreeks is hier in Vlaanderen niet zozeer bekend onder de naam van Charlie Brown, de hoofdfiguur, maar wel van zijn hondje Snoopy. En Snoopy die levert dan weer geregeld heroïsche luchtgevechten tegen The Red Baron.

foto

En wie de strip niet kende, die leerde dat destijds wel van het bubblegum-hitje dat de Amerikaanse popgroep The Royal Guardsmen ervan maakte.
foto

Dat was in volle Blommenkinderstijd en zo kwam het dat één van de vier Blommenkinders, met name Willy Gosselin (rechts van de breuklijn op onderstaande foto),  de naam Red Baron kreeg toebedeeld. Niet omdat hij zo bloeddorstig was, maar gewoon omdat een gezonde rode kleur zijn beide wangen kleurde…

Ronny De Schepper

foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.