Priester (Edward) Poppe, in 1999 door paus Johannes Paulus II zalig verklaard, was buitengewoon begaafd. Dat bleek ook uit de lessen die hij aan de plaatselijke academie volgde bij directeur-leraar Pieter Dierckx. In 1904, nog geen 14 jaar oud, werd hij in de tweejaarlijkse ‘kampstrijd’ gelauwerd met de koninklijke medaille. Van Poppe zijn 9 tekeningen, 21 schilderijtjes en zijn tekenkoffertje bewaard. Zij zijn eigendom van de kerkfabriek. Eén schilderijtje (‘Het bootshuis’) is al meerdere decennia spoorloos. Personen die mogelijk over info of tips beschikken, worden verzocht zich in verbinding te stellen met ere-burgemeester Luc De Ryck: 03/710 12 52.
Poppe bleek van in zijn jeugd een ongewoon begenadigde knaap: hij speelde toneel bij Nut en Vermaak, volgde muziek- en vioolles bij koster Frans D’hooghe, schreef poëzie, volgde tekenles aan de academie, was erg actief in de naschoolse activiteiten van de Broeders van Liefde (waar hij Nederlands, Frans, Engels en Duits volgde), kreeg privéles Latijn bij E.H. Edward De Sutter en was lid van de studentenbeweging Temsche Voorwaarts. , zelfs 4 jaar hoofdman (tot zijn priesterwijding in 1916).
Nadat hij zijn tekentalent al in de lagere school had geëtaleerd, volgde hij van 1902 tot 1904 les aan de academie, met directeur Pieter Dierckx als leraar. Zijn talent werd bevestigd. Hij eindigde het schooljaar 1903-1904 met de koninklijke medaille in de tweejaarlijkse ‘kampstrijd’ voor het tekenen van torsi en het geschaduwd tekenen van bouwkundige brokstukken. Directeur Dierckx zag in hem een belofte en trachtte vader Poppe te overtuigen Edward verder academie te laten volgen. Bakker Poppe dacht echter aan zijn kroostrijk gezin en aan een opleiding voor Edward tot pasteibakker in Antwerpen. Bij Edward groeide intussen al het stille verlangen om verder te studeren aan het Klein-Seminarie in Sint-Niklaas: hij wou priester worden. De studie aan de academie zou niet worden verder gezet…
Aan het Klein-Seminarie in Sint-Niklaas werden Poppe en zijn klasgenoot Filip de Pillecyn opgenomen in de redactie van het collegetijdschrift ‘t Soete Waeslandt: de eerste als tekenaar, de tweede als schrijver.
Foto’s
1.Zwartwitfoto van ‘Het bootshuis’, het verdwenen schilderij van Priester Poppe.
2.Edward Poppe in 1902 toen hij zich inschreef als leerling aan de Academie.
3.Edward Poppe in 1910 toen hij in de Retorica zat.
Het bewuste schilderij (met onderaan rechts de naam E. POPPE) is ook als full page illustratie gebruikt op blz 50 in “De Wereld van Edward Poppe” door Fernand Van de Velde. 1983 Uitgeverij Stichting Mercator-Plantijn v.z.w. Antwerpen..
LikeLike