Tien jaar geleden verscheen in de Gazet van Antwerpen een artikel van Tom Willems met als titel “Acteurs die vallen als vliegen”

51 Neergeschoten

Ik heb elders al eens verteld dat ik in een film heb gespeeld. Helaas geen Hollywood-blockbuster of zelfs geen huis-tuin-en-keuken-productie van eigen kweek. Maar een dia-film. Het was een idee van mijn jeugdvriend Erik Westerlinck, die op jeugdige leeftijd de microbe van het fotograferen te pakken kreeg (later zou hij er zijn beroep van maken). Het verhaal kreeg de titel “The picture of your life” mee en ging over een popgroep die tijdens een fotoshoot toevallig in een drugstrafiek verzeild geraakt (de drugshandelaren contacteerden hun klanten met een berichtje in de krant dat je “de foto van je leven kon maken” op die plaats en op die dag en uur en toevallig viel dit samen met de fotoshoot). Tijdens het gevecht dat daarop volgt (met als locatie een autokerkhof op de Velle) word ik gedood, al kan men op de foto duidelijk zien dat ik spring en als ik neergeschoten ben, staat mijn been zelfs nog omhoog, zoals men kan zien op bovenstaande foto (*). Maar goed, daarom heet de elpee die de groep daarna uitbrengt en aan het overleden groepslid is opgedragen dan ook “The picture of your life”. Dit verhaal is helemaal “verfilmd”, met klankband en alles, maar bij mijn weten nooit vertoond. Maar goed, ik had dan toch eens “dood” mogen zijn. Ik had namelijk het oorspronkelijke idee van Erik verder uitgewerkt en het leek me wel een romantisch gegeven van jong te sterven, al was het dan maar in een diafilm. En dààr wil ik het nu eens even over hebben, want het sociale netwerk Imgur.com heeft even nagegaan welke acteurs het meeste sterven op het witte doek.
Dank zij de Gazet van Antwerpen kunnen we hiervan nu een top tien opstellen.
1.John Hurt (40x)
2.Bela Lugosi (36x)
3.Vincent Price (33x)
4.Sean Bean (25x)
5.Mickey Rourke (19x)
6.Robert de Niro (17x)
7.Gary Oldman (12x)
8.Johnny Depp (12x)
9.Bruce Willis (12x)
10.Leonardo DiCaprio (9x)
Ik denk dat die top tien totaal geen “wetenschappelijke” grond heeft en daarom heb ik me zelf dan ook enige vrijheid veroorloofd want op 10 zouden normaal twee illustere onbekenden tesamen moeten staan met 11x, namelijk Stellan Skarsgard en Danny Trejo. Dan vond ik Leonardo DiCaprio toch iets meer allure hebben.
Bovendien worden om een of andere seksistische reden vrouwen niet meegeteld in dit lijstje. Maar Lucy Lawless zou met 11x nog net de top tien halen, op de voet gevolgd door Charlize Theron met 7x. Het spreekt vanzelf dat dit lijstje onderhevig is aan het verloop van de tijd, dus wie vindt dat het hier of daar een aanpassing verdient, moet dit maar melden.

Ronny De Schepper

(*) Pas vele jaren later zal ik vaststellen dat dit eveneens het geval is met Jeanne Moreau, nadat ze zelfmoord heeft gepleegd in “Les valseuses”…

Referentie
Tom Willems, Acteurs die vallen als vliegen, Gazet van Antwerpen 8 april 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.