Consternatie vijf jaar geleden in Parijs-Roubaix. Midden de talloze valpartijen viel die van Michael Goolaerts toch wel onmiddellijk op: op een plaats waar niet zo direct anderen tegen de grond gingen en bovendien liet zijn houding het ergste vermoeden. En inderdaad, het ging hier niet om een “gewone” valpartij, maar de jonge renner (23) had een hartstilstand gekregen. Hij werd ter plaatse gereanimeerd en per helicopter naar het ziekenhuis van Rijsel gebracht, waar zijn toestand kritiek bleef. Om half twaalf kwam dan het bericht van de ploeg dat Goolaerts was overleden…

“Met enorme verslagenheid melden wij het overlijden van onze renner en vriend Michael Goolaerts”, klinkt het in een communiqué. “Hij overleed zondagavond 8 april omstreeks 22u40 in het ziekenhuis in Rijsel in het bijzijn van zijn familie en geliefden, naar wie onze gedachten van medeleven momenteel uitgaan. Hij overleed aan een hartstilstand, waarbij alle verdere medische hulp niet kon baten.”
De tweedejaarsprof kwam voor het eerst aan de start in Parijs-Roubaix. Begin deze maand werd hij nog negende in Dwars door Vlaanderen. Afgelopen zondag maakte hij deel uit van de ontsnapping die 100 kilometer lang de eerste wedstrijduren van de Ronde van Vlaanderen kleurde.
Als junior werd Goolaerts in 2011 onder meer tiende in de Omloop der Vlaamse Gewesten en won hij het provinciale kampioenschap tijdrijden. Op de baan pakte hij zilver in zowel de ploegenachtervolging als in de teamsprint. Een jaar later eindigde hij in twee etappes van de Sint-Martinusprijs Kontich op het podium en eindigde hij op plek 22 op het Europese kampioenschap tijdrijden, waar winnaar Mathias Krigbaum bijna anderhalve minuut sneller was. Op de baan won hij de twee onderdelen waar hij het jaar ervoor tweede was geworden.
Als eerstejaarsbelofte werd Goolaerts twintigste op het nationale kampioenschap tijdrijden. Eerder dat jaar was hij al derde geworden op het provinciale kampioenschap, achter winnaar Frederik Frison en Stef Van Zummeren. Na een stageperiode bij Vérandas Willems kreeg hij voor het daaropvolgende seizoen een contract aangeboden. In dat seizoen sprintte hij onder meer naar de derde plaats in de eerste etappe van de Triptyque des Monts et Châteaux.
In 2015 verruilde Goolaerts zijn ploeg voor Lotto Soudal U23, de opleidingsploeg van Lotto Soudal. In dat jaar werd hij onder meer zevende op het nationale kampioenschap tijdrijden voor beloften en vierde in Parijs-Chauny. In maart 2016 werd hij zeventiende in de Dorpenomloop Rucphen. Een maand later won hij de eerste etappe van de Ronde van Loir-et-Cher. De leiderstrui die hij daaraan overhield moest hij na de derde etappe afstaan aan Fridtjof Røinås. Daarnaast werd hij, samen met vijf ploeggenoten, nationaal kampioen ploegentijdrijden. Per 1 augustus kreeg hij een stagecontract bij Lotto Soudal. Tijdens deze stageperiode werd hij onder meer negende in de Nationale Sluitingsprijs.
In 2017 werd Goolaerts prof bij Veranda’s Willems-Crelan. Zijn debuut maakte hij in de Ster van Bessèges, waar hij in de derde etappe opgaf. In de Clásica de Almería, die werd gewonnen door Magnus Cort Nielsen, eindigde hij op plek 34. Later dat jaar werd hij onder meer twintigste in de Tacx Pro Classic. Een week voor zijn dood zat hij nog in de vroege vlucht van de Ronde van Vlaanderen, zie onderstaande foto van Erik Westerlinck. (Wikipedia)

RVV 2018 (6) - kopie

Een gedachte over “Michael Goolaerts (1994-2018)

  1. “Het overlijden van wielrenner ­Michael Goolaerts (23) tijdens Parijs Roubaix in 2018 is niet veroorzaakt door doping, noch door een hartafwijking.” Dat zegt procureur Remy Schwarz van het parket van het Franse Cambrai, dat het onderzoek voert.
    “Er is geen toxicologische en evenmin een fysiologische reden die de dood kan verklaren. In zijn bloed is niets gevonden”, aldus de procureur. “Het onderzoek is nog niet ten einde. De onderzoeksrechter gaat nu verder op zoek in het medische verleden van Goolaerts naar iets dat eventueel de dodelijke hartaanval tijdens de koers kan verklaren.”
    Het Franse parket ondervraagt daartoe alle renners en teamchefs van Willems Veranda’s- Crelan. Onder meer Nick Nuyens, Wout van Aert en Stijn Steels zijn al ondervraagd. Nuyens had eerder al verklaard dat de ondervraging aanvoelde alsof de speurders de dood van Goolaerts toch wilden linken aan doping. Maar het parket weerlegt nu zelf die stelling. (CDS in Het Nieuwsblad van 4/5/2019)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.