Volgens On this day is het vandaag 965 jaar geleden dat “de eerste Belgische paus” is overleden. Het is vooral die “eerste” die me intrigeerde. Wie zou dan de tweede zijn? Misschien wel Adrianus VI, waarover ik het vroeger reeds heb gehad

Het verschil met Adrianus is wel dat Stefanus Franstalig was. Hij werd immers geboren als Frederik van Verdun, zoon van Gozelo I van Verdun, hertog van Neder- en Opper-Lotharingen.
Frederik van Lotharingen, zoals hij ook wel wordt genoemd, was aanvankelijk kanunnik en aartsdiaken van het Lambertuskapittel in Luik. Paus Leo IX leerde hem waarschijnlijk kennen tijdens diens reizen naar o.a.Luik en Maastricht. In 1050 haalde Leo IX hem naar Rome, waar hij op 12 maart 1051 werkzaam werd als diaken, bibliothecaris en kanselier. Stefanus vormde er met enige andere geestelijken rond Leo IX (met name Humbertus van Silva Candida, Petrus Damiani en Hildebrand) de kring van waaruit later de kerkhervormingen tegen simonie en nepotisme zouden uitgaan (zie Investituurstrijd).
In 1054 begeleidde Stefanus Humbertus van Silva Candida naar Constantinopel, waar het tot het Grote Schisma zou komen. Nadat Stefanus terugkeerde naar Italië, vestigde hij zich in de abdij van Monte Cassino. Hij werd er in mei 1057 tot abt gewijd en tegelijk in de Romeinse kerk opgenomen als kardinaal-priester (juni 1057).
Na het overlijden van Victor II werd Stefanus op 2 augustus 1057 tegen zijn wens tot paus gekozen. Dat belette niet dat hij zich tijdens zijn ambt inzette voor diverse hervormingen. Hij streed tegen simonie en steunde een consequente invoering van het celibaat. Hij betrok Petrus Damiani en de latere Alexander II bij zijn bestuur. Hij stierf in Florence, waar hij een veldtocht tegen de Noormannen beraamde. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.