De Zwitserse schrijfster van Italiaanse afkomst Federica de Cesco viert vandaag haar 85ste verjaardag.

« Bovendien is het belangrijk dat je zoveel mogelijk zelf kan doen. De komende winter krijg ik de zwarte judoband. Bruno zal wel op zijn neus kijken. Dan wil ik later parachute leren springen. Misschien schrijf ik ook nog een boek. En natuurlijk wil ik kinderen krijgen. Mijn moeder heeft me verteld hoe dat in zijn werk gaat. »
« Ik zou ook graag kinderen willen krijgen, » zei Dani.
« Dat kan toch niet, je bent maar een jongen. »
« Weet ik, » antwoordde Dani. « Ik bedoel alleen maar dat het interessant zou zijn. »
« Kinderen krijgen is aan vrouwen voorbehouden, » zei Manuela. « Daar zal je je bij neer moeten leggen. »

Dat zijn de laatste regels van « Pas op, daar komt Manuela ! », alweer een boek uit de Lotus juniorreeks. En het gaat dus over rolpatronen en relaties ouders-kinderen, zoveel is zeker. Vandaar misschien dat het ons enigszins heeft ontgoocheld want elk personage dat in het boek voortkomt wordt op een speciale manier in de verf gezet. Ofwel is het een soort van superman (zoals Manuela’s vader of haar vriendje Thomas) of supervrouw (Manuela zelf en haar moeder), ofwel net het omgekeerde van wat traditioneel wordt verwacht (naast de stoere Manuela staat de klungel Dani; Manuela’s vader doet het huishouden terwijl haar moeder kostwinner is enz.). Verder vormt het supergezinnetje van Manuela een oase in een rotte wereld van « dinosaurussen » en echtgescheiden of ruziemakende koppels. Charge kortom.
Gelukkig geeft een en ander aanleiding tot een tamelijk spannend verhaal voor elf- à twaalfjarigen zodat we dit boek van de Zwitserse Federica de Cesco toch niet helemaal willen afschrijven. De vertaling van Carla Berkhout en Adriaan Morriën leest behoorlijk vlot.

Referentie
Ronny De Schepper, En dan komt Manuela, De Rode Vaan nr.3 van 1982

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.