Het is vandaag al zestig jaar geleden dat het Deense broeder- en zusterpaar Jorgen en Grethe Ingmann met het aangename jazzy danswijsje “Dansevise” het Eurovisie Songfestival hebben gewonnen.

Voor mezelf is dat belangrijk omdat het volgens mij het eerste Eurovisiesongfestival was dat heb ik heb gevolgd. Vooral sinds 1964 toen achtereenvolgens Gigliola Cinquetti, France Gall en Sandie Shaw mijn jongenskamer mochten sieren (tussendoor was er ook nog “Merci chérie” van Udo Jürgens, dat ik me ook wel heb gekocht, maar een foto van Udo aan mijn muur? Nee, dàt was een stap te ver) was ik een trouwe fan van dit spektakel.
Met dat nummer van Massiel uit 1968 wordt altijd gelachen (wegens de vele lalala’s maar ook wegens de inmenging van Franco), maar ik vond dat zo slecht nog niet.
In 1969 waren er niet minder dan vier winnaars (vanaf dan zou men de regel invoeren dat bij een gelijke stand, de eerste plaatsen de doorslag zouden geven, iets wat de Franse Amina zich in 1991 nog zwaar zal beklagen), in 1970 volgde dan Dana en in 1971 Séverine. Daarna haakte ik voor de eerste keer af (ik zat toen immers al aan de universiteit).
Beroepshalve moest ik dan normaal gezien eind jaren zeventig op De Rode Vaan de draad weer opnemen, maar ik herinner me enkel de overwinning van Sandra Kim en de daaropvolgende uitzending vanuit Brussel.
Daarna heb ik als losse medewerker ook nog de deelname van Clouseau verslagen (1991: overwinning Carola) en in 1996 was er de onnavolgbare compilatie van Herman Van Molle.
Daarna ben ik het vanaf 2003 (Sertab) opnieuw beginnen volgen, deze keer gewoon vanop de sofa met de chips binnen handbereik (bij wijze van spreken, want ik lust eigenlijk geen chips). In 2007 werd ik het opnieuw beu met de overwinning van die lesbienne uit Servië, maar in 2009 viel ik toch opnieuw voor “Fairytale” van Alexander Rybak. Maar dat was wel een laatste opflakkering, al vond ik ook Conchita Würst (2014) goed meevallen.
1964
1965
1967
1979
1983
1985
1986

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Zestig jaar geleden: “Dansevise” wint het Eurovisie Songfestival

  1. Grethe en Jørgen Ingmann waren geen zus en broer. Grethe Clemmensen trouwde in 1956 met Jørgen Ingmann waarbij Grethe blijkbaar de familienaam van haar echtgenoot aannam. In 1975 ging het koppel uit elkaar. Zij hertrouwden in de jaren 80. In 1990 overleed Grethe op 52-jarige leeftijd aan kanker. Jørgen overleed in 2015, hij was toen 89. (Bron Wikipedia). Het is wel een fantastisch nummer.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.