Exact op dezelfde dag als Hugo Claus stierf de Britse sciencefictionschrijver, uitvinder en futuroloog Arthur Charles Clarke, waardoor zijn dood in ons land ongemerkt is voorbijgegaan.
Arthur C.Clarke was als kind al gefascineerd door de sterrenhemel en verslond science-fiction verhalen, veelal meegebracht als pulptijdschriften uit de Verenigde Staten door Britse zeelui. Na zijn middelbare school, waar hij uitblonk in de wetenschapsvakken, kon hij door geldgebrek niet verder studeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg hij wel de kans om zijn technische vaardigheden te tonen. Hij ging bij de technische dienst van de RAF in dienst als radarspecialist en werkte prominent mee aan de verbetering hiervan. Mede hierdoor zou de Royal Air Force de slag om Engeland winnen.
Hij zwaaide af als Flight Lieutenant, een graad hoger dan gevechtspiloot. Hierdoor kreeg Clarke na de oorlog wel de gelegenheid om te studeren. Hij slaagde met vlag en wimpel aan het King’s College London in elementaire en toegepaste wiskunde en in natuurkunde. In 1945 bedacht Clarke het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Hij ontving hiervoor verschillende eerbewijzen, waaronder de Marconi International Fellowship. Ter ere van hem is de geostationaire baan ook bekend als de Clarke Orbit.
Een ander denkbeeld van hem is de ruimtelift, een kabel tussen de aarde en een geostationaire baan, waarlangs een ‘lift’ mensen en materiaal relatief goedkoop naar de ruimte en terug kan transporteren. Er zijn steeds meer ingenieurs en onderzoekers die menen dat dit in de relatief nabije toekomst inderdaad een haalbaar concept is.
Clarke was een fanatiek duiker en vanaf 1956 verhuisde hij dan ook naar het toenmalige Ceylon (nu Sri Lanka ), waar hij het hele jaar zijn hobby kon beoefenen (cfr. zijn boek uit 1963 “Dolphin Island”). Als we het dus over zijn hobby hebben, dan bedoelen we duiken, al verklaarde Clarke zelf op hoge leeftijd dat hij naar Sri Lanka was verhuisd omwille van de homofiele pedoseks die hij daar kon hebben. Naast zijn Britse nationaliteit was hij trouwens ook genaturaliseerd tot Sri Lankaan.
Over zijn bekendste werk, “2001 – A Space Odyssey”, heb ik het uitgebreid op deze pagina.
Ronny De Schepper